Mii de persoane au cerut la Budapesta autonomie pentru Ţinutul Secuiesc

Mii de persoane s-au adunat luni după-amiaza, 10 martie, în Piaţa Eroilor din Budapesta pentru a cere autonomie pentru Ţinutul Secuiesc, transmite agenţia ungară de presă MTI.

Arpad Gyorgy Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a dat citire unei petiţii şi a făcut apel la guvernul român să înceapă negocieri cu organizaţii care susţin autonomia Ţinutului Secuiesc şi să respecte drepturile omului.

Între timp, în România, la Târgu Mureş, Consiliul Naţional Secuiesc a organizat un eveniment pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la executarea martirilor secui care au iniţiat o revoltă împotriva dominaţiei Habsburgilor, notează MTI. Participanţii au adoptat o petiţie similară cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc.

‘Dorim un dialog şi cooperare pentru stabilirea statutului legal al Ţinutului Secuiesc, care nu se poate baza decât pe voinţa liberă a comunităţilor locale, solidaritate între cetăţeni şi o cooperare constructivă’, se arată în petiţie, potrivit MTI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata