Milionarul Andrej Kiska, noul preşedinte al Slovaciei

Andrej Kiska a mulţumit alegătorilor în primul său discurs după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale slovace din 30 martie, la care obţinut 59,4% din voturi, şi a promis că va fi ‘un preşedinte al tuturor cetăţenilor’, scrie marţi cotidianul La Razon.

‘Am promis că voi fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor că voi uni şi motiva populaţia’, a declarat Kiska, potrivit ziarului slovac Pravda. Milionarul filantrop s-a impus asupra rivalului său şi actual prim-ministru, Robert Fico, care a obţinut 40,59% din voturi. Participarea la vot a fost de 50,05%, conform datelor publicate de web-ul oficial .

Kiska, în vârstă de 51 de ani, este un milionar filantrop absolvent de inginerie, dar care a reuşit să strângă o avere impresionantă alături de fratele său, cu care a înfiinţat în 1996 o societate de împrumuturi la termen. După ce şi-a vândut părţile din firmă, zece ani mai târziu, a lansat proiectul umanitar Dobry Anjel (Îngerul bun), care strânge fonduri pentru familiile nevoiaşe pentru a combate cancerul. Succesul iniţiativei i-a adus premiul de cel mai bun manager, în 2006, şi un premiu pentru filantropie, în 2011.

În 2012 a decis să candideze la preşedinţie, motiv pentru care a renunţat la proiectul său umanitar. Lipsa de experienţă politică i-a adus în egală măsură atât laude cât şi critici. În primul tur al alegerilor din 16 martie, Kiska a fost a doua opţiune cea mai votată după premierul Robert Fico, care a obţinut 28% din voturi, faţă de 24% pentru milionarul slovac.

Fico, susţinut de partidul de guvernământ, Social-Democraţia (SMER), s-a lansat în politică în 1992, iar în 2006 a câştigat alegerile şi a format primul guvern cu naţionaliştii şi popularii slovaci, cu care a guvernat până în 2010. După o pauză de doi ani în opoziţie, în 2012 a fost numit din nou prim-ministru, iar la sfârşitul anului trecut şi-a confirmat intenţia de a se prezenta la preşedinţie, sub sloganul ‘Pregătit pentru Slovacia‘.

Andrej Kiska nu a fost niciodată membru al vreunui partid şi este de părere că un şef al statului nu trebuie să fie un apendice al vreunei formaţiuni politice. El a condus şi înfiinţat mai multe companii, atât în ţară cât şi în străinătate. În Slovacia a fondat două companii, iar după 15 ani de activitate patronală a decis să le vândă şi să se dedice activităţilor de binefacere.

Kiska a reuşit să mobilizeze o mare parte din electoratul de centru-dreapta, lipsită de un candidat potenţial. A denunţat corupţia, lipsa de competenţă a funcţionarilor slovaci şi puterea judiciară care — în opinia lui — obligă firmele să intre în faliment şi să-şi concedieze angajaţii.

Noul preşedinte slovac este căsătorit şi are patru copii, iar sloganul său preferat este ‘umanizarea Slovaciei’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata