Montserrat Caballe, condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare şi amendă de 254.231 euro pentru evaziune fiscală

20

Soprana spaniolă de 82 de ani Montserrat Caballe a fost condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 254.321 euro pentru evaziune fiscală, conform unui acord încheiat cu Parchetul și aprobat marți de un judecător, transmite AFP.

Judecătorul a suspendat executarea pedepsei cu închisoarea, așa cum se obișnuiește în Spania când persoane fără cazier judiciar sunt condamnate la mai puțin de doi ani de închisoare.

„O condamn pe acuzata Montserrat Caballe, autoarea responsabilă din punct de vedere penal a unui delict împotriva finanțelor publice, la următoarele pedepse: șase luni de închisoare și amendă de 254.321 euro”, a scris magistratul din Barcelona.

Soprana de reputație internațională cu o carieră strălucită de o jumătate de secol trebuie să mai plătească fiscului penalități de 72.202 euro. Faptul că a restituit autorității financiare suma datorată a fost luat în considerare ca o circumstanță atenuantă. Din cauza vârstei și a stării delicate de sănătate — după un accident vascular cerebral suferit în 2012 și o comoție cerebrală în 2013—, artista a fost autorizată să participe la ședință prin videoconferință, de la domiciliu.

Ea a recunoscut în fața judecătorului că a fraudat fiscul cu o jumătate de milion de euro în 2010, când a încasat sume pentru concerte susținute în străinătate prin intermediul unei firme cu sediul în Andorra. Deși locuia în Barcelona natală, soprana a pretins că are domiciliul în statul Andorra, care a fost retras în 2010 de la lista „gri” a paradisurilor fiscale stabilită de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare economică (OECD).

Născută în 12 aprilie 1933 într-o familie modestă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit din anii 1970 una dintre cele mai celebre cântărețe de operă din lume, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: revistavanityfair.es

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata