Moscova, printre lideri la programele software piratate

Fiecare al patrulea comerciant de programe software în Rusia vinde produse Microsoft piratate, constată corporaţia, indicând că Moscova este unul dintre lideri în materie de programe piratate, relatează luni (8 februarie 2010) publicaţia economică rusă Vedomosti.

În cadrul unor inspecţii întreprinse la 2500 de magazine din 53 de oraşe din Rusia, din luna noiembrie şi până în prezent, Oficiul Microsoft din Federaţia Rusă a constatat că 25% dintre acestea comercializează programe fără licenţă, iar 11% dintre ele propun instalarea software-ului pe calculatorul clientului. Cele mai problematice din punctul de vedere al pirateriei programelor de software sunt regiunile din Extremul Orient rus, unele oraşe din centrul şi nord-vestul Rusiei, între care Ekaterinburg (41%), Celiabinsk (30%) şi Moscova (27%).

Preşedintele asociaţiei antipiraterie ‘Scutul rusesc’, Iuri Zlobin, apreciază la 90% piaţa produselor software piratate din Rusia, subliniind că amploarea comercializării cu produse Microsoft fără licenţă este mult mai mare decât constatările corporaţiei.
Comercializarea de DVD-uri, CD-uri şi programe sofware piratate reprezintă de mult timp o problemă în Rusia, a doua piaţă de produse de profil piratate după China. SUA au ridicat problema protejării drepturilor de autor în cadrul negocierilor vizând aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), comentează RIA Novosti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata