Muzeul Luvru va organiza în 2016 o mare expoziţie dedicată Mesopotamiei, ca răspuns la distrugerile SI

Luvrul, cel mai vizitat muzeu din lume, va organiza în 2016 o mare expoziție dedicată Mesopotamiei, ca răspuns la jafurile și distrugerile comise în situri arheologice și muzee de gruparea Statul Islamic (SI), a anunțat președintele Franței, Francois Hollande, citat de AFP.

Expoziția, care va fi amenajată ‘în strânsă colaborare cu muzeul național din Irak‘, va fi găzduită de secțiunea Luvrului de la Lens (nordul Franței), a precizat șeful statului în timpul unei vizite efectuate la muzeul parizian, menită să atragă atenția asupra acestor distrugeri.

Francois Hollande a adăugat că a cerut Muzeului Luvru ‘să trimită curând la Bagdad o misiune de expertizare care să evalueze mijloacele necesare conservării comorilor de acolo’.

Potrivit guvernului francez, ‘Franța, în strânsă legătură cu UNESCO, lucrează și la inventarierea obiectelor arheologice din Irak’. Va fi actualizată o ‘listă roșie’ de urgență a antichităților irakiene, realizată în 2003 și care va fi publicată în cursul acestei primăveri pentru ca serviciile de la graniță să își poată întări mijloacele de control’, a precizat executivul. ‘Ea va permite o luptă mai eficientă împotriva traficului de comori arheologice, care finanțează terorismul și distruge memoria comună’, a transmis palatul Elysee. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata