NATO încearcă să calmeze îngrijorările sârbilor legate de trupele croate din Kosovo

NATO a căutat să calmeze îngrijorările sârbe cu privire la desfășurarea trupelor croate în Kosovo, subliniind că sunt obligate să respecte exact aceleași reguli ca toate celelalte trupe ale forței de menținere a păcii KFOR a alianței din țara balcanică.

„Toate trupele furnizate de aliații NATO și țările partenere operațiunii noastre din Kosovo funcționează în … un cadru bine stabilit, care este reglementat prin rezoluția ONU 1244”, a declarat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg reporterilor, după întâlnirea cu președintele sârb, Aleksandar Vucic la Bruxelles.

Vucic a fost consternat de un anunț al Croației de a desfășura mai multe trupe în Kosovo ca parte a KFOR, potrivit rapoartelor mass-media. Serbia și Croația au fost dușmani în timpul războiului în timpul destrămării fostei Iugoslavii la începutul anilor ’90.

Albanezii au dominat Kosovo și au declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce atacurile aeriene ale NATO au luptat pentru controlul teritoriului departe de Belgrad pentru a pune capăt unei campanii de contrainsurgență a forțelor de securitate sârbe.
Vucic a numit liniștitoare întâlnirea cu Stoltenberg la sediul NATO de la Bruxelles.

„Tot ceea ce s-a făcut până acum sub mandatul Națiunilor Unite și făcut de forțele NATO a fost destul de mult sprijinit de toate părțile și, sperăm, va rămâne așa”, a spus el.

Stoltenberg a subliniat că nu au fost planificate modificări în misiunea KFOR, care numără aproximativ 3.500 de soldați și a fost înființată în 1999.

„Aliații NATO sunt ferm dedicați KFOR și misiunii sale importante”, a spus Stoltenberg, adăugând că trupele NATO se află în Kosovo pentru a proteja toate comunitățile și a asigura libertatea de mișcare.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata