Naufragiul feribotului sud-coreean: Directorul liceului a fost suspendat din funcţie

Directorul liceului din Coreea de Sud unde învățau cei 240 de elevi care au murit înecați în naufragiul din luna aprilie al unui feribot a fost suspendat din funcție, au anunțat vineri autoritățile locale, fără să ofere detalii despre motivul sancționării, scrie AFP.

Choo Kyo-Young ‘a fost eliberat din funcție’, a declarat un oficial cu rang înalt, adăugând că gestul este legat de ‘catastrofa feribotului’.

Directorul liceului Dawon este suspendat pe o perioadă de trei luni, la finalul căreia va reveni pe post sau va fi transferat în altă parte.

Liceul, aflat în orașul Ansan, la sud de Seul, a devenit simbol al tragediei feribotului Sweol, scufundat pe 16 aprilie în largul coastei meridionale a Coreii de Sud, cu 476 de persoane la bord, printre care mulți elevi în excursie cu școala.

Dintre cele 302 persoane moarte ori dispărute, 240 erau adolescenți care învățau la liceul Dawon, iar alte zece cadre didactice.

Directorul-adjunct, care a supraviețuit naufragiului, s-a spânzurat trei zile mai târziu, pe o insulă din apropierea locului tragediei. ‘A supraviețui singur este prea greu (…) Îmi asum deplina responsabilitate, eu am insistat pentru această excursie școlară’, a scris el în semn de adio.

Conform investigațiilor preliminare, o schimbare bruscă de direcție a fost cauza scufundării feribotului Sewol. Nava a efectuat un viraj brusc de 15 grade, manevră care a condus la înclinarea ei pronunțată urmată de răsturnarea pe o parte. Se presupune că, din cauza virajului brusc, încărcătura s-ar fi deplasat provocând dezechilibrarea feribotului, iar echipajul nu a reușit să-l readucă în poziția corectă pentru că vasul era încărcat peste capacitatea maximă admisă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata