Nicolae Manolescu: România va fi, din toamnă, membră în Consiliul Executiv al UNESCO

România va deveni, din toamnă, membră a Consiliului Executiv al UNESCO, a declarat ambasadorul ţării noastre la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), prof. univ. dr. Nicolae Manolescu.

Prezent la Cluj-Napoca, ca preşedinte al Uniunii Scriitorilor (USR), la Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri a filialei locale a USR, prof. univ. dr. Nicolae Manolescu a evocat modul în care este percepută ţara noastră la nivelul importantei instituţii de cultură, cu sediul la Paris.

‘România este una dintre cele mai bogate prezenţe la nivelul acestei prestigioase instituţii, cu 31 de poziţii pe lista Monumentelor din Patrimoniul UNESCO. Subliniez că ţara noastră a semnat toate convenţiile UNESCO, inclusiv pe cea referitoare la Patrimoniul Imaterial.

În 2005, UNESCO a proclamat dansul ritualic ‘Căluşul’ drept ‘capodoperă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”, a spus Nicolae Manolescu, adăugând că au fost făcute, de asemenea, demersuri pentru înscrierea ‘Doinei’ pe lista UNESCO.

Pe de altă parte, el a arătat că, în România, protecţia monumentelor este ‘mai degrabă morală, pentru că nu s-a făcut tot ce trebuia făcut pentru aceste valori incluse pe lista UNESCO. De pildă, ‘lipseşte panotarea, şi nu sunt rare cazurile în care se trece pe lângă un astfel de monument fără ca el să fie semnalat călătorilor’.

Referindu-se la galeriile romane de la Roşia Montana, Nicolae Manolescu a spus, citându-l pe prestigiosul istoric Ioan Piso, că aici este vorba despre ‘o istorie de două mii de ani, care aparţine nu numai României, ci întregii Europe’.

Nicolae Manolescu nu a ezitat să menţioneze, în context, uşurinţa cu care au fost înstrăinate, de către ‘administraţii inconştiente’, bunuri naţionale referenţiale, precum Petrom şi BCR.

Ambasadorul României la UNESCO a amintit, cu acest prilej, că pe lista patrimoniului material UNESCO se află Delta Dunării, bisericile fortificate din Transilvania – Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Saschiz, Darjiu, Viscri şi Prejmer -, Mănăstirea Hurezi, bisericile pictate din Moldova – Probota, Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Arbore, Pătrăuţi, Suceava -, fortăreţele dacice din Munţii Oraştiei – Baniţa, Luncani-Piatra Roşie, Costeşti Blidaru, Costeşti Cetăţuie, Sarmizegetusa Regia, Căpâlna -, centrul istoric al Sighişoarei şi bisericile de lemn din Maramureş – Rogoz, Ieud-Deal, Poienile Izei, Plopiş, Surdeşti, Deseşti, Budeşti şi Bârsana.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata