Nike se confruntă cu furtuna rețelelor sociale în China din cauza declarației Xinjiang

Mânia cu Nike Inc a izbucnit miercuri târziu pe rețelele de socializare chineze după ce internauții chinezi au văzut o declarație a gigantului de articole sportive spunând că este „îngrijorată” de rapoartele despre munca forțată din Xinjiang și că nu folosește bumbac din regiune.
Subiectele din jurul declarației Nike au fost printre cele mai importante tendințe de pe rețeaua socială chineză Weibo, Weibo, joi, precum și reacția socială a avut un impact mai mare.

Actorul popular chinez Wang Yibo și-a reziliat contractul de reprezentant pentru Nike ca răspuns la criticile din rețelele sociale legate de declarația companiei din Xinjiang, a declarat joi agenția sa la Weibo.

Nu era clar când Nike a publicat declarația, care nu avea o dată pe ea. Nike nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu.

„Suntem îngrijorați de rapoartele privind munca forțată în regiunea autonomă uigură Xinjiang (XUAR) și conectată la aceasta”, a spus Nike în declarație.
„Nike nu furnizează produse din XUAR și am confirmat cu furnizorii noștri contractuali că nu folosesc materiale textile sau fire filate din regiune.”

Căderea rețelelor de socializare are loc pe măsură ce relațiile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat în ultimii ani.

În ultima evoluție, Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus luni sancțiuni oficialilor chinezi pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. China a ripostat cu sancțiuni împotriva parlamentarilor și instituțiilor europene.

La începutul acestei săptămâni, cel puțin un comerciant cu amănuntul chinez online a părut să renunțe la produsele H&M pe fondul atacurilor pe rețelele sociale împotriva companiei suedeze pentru că a spus că este „profund îngrijorat” de rapoartele de muncă forțată din Xinjiang.
Activiștii și unii politicieni occidentali acuză China că folosește tortură, muncă forțată și sterilizări în Xinjiang. China a respins aceste afirmații și spune că oferă instruire profesională și că sunt necesare măsuri pentru a combate extremismul.

Hu Xijin, redactor-șef al Global Times, condus de stat, a cerut miercuri companiilor occidentale să fie „extrem de prudente” și să nu „suprime Xinjiang-ul Chinei” într-o postare pe social media.

Acest lucru ar „stârni fără îndoială furia publicului chinez”, a adăugat el. El nu a evidențiat nicio companie.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata