Noi specii de plante şi animale sunt în pericol de dispariţie, conform Listei roşii a UICN

Aproape 80% din plantele ce aparțin unei specii de orhidee și circa 90% din lemurieni sunt în pericol de dispariție, potrivit ultimei actualizări a Listei roșii a speciilor amenințate, elaborate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN). Lista cuprinde 73.686 specii, animale și vegetale, dintre care 22.103 sunt amenințate cu dispariția, transmite joi AFP.

‘Evaluarea mondială a orhideelor din subfamilia Cypripedioideae din zonele temperate ale emisferei nordice, din care face parte faimosul sabot al lui Venus, arată că 79% din aceste plante ornamentale extrem de populare sunt amenințate cu dispariția’, avertizează UICN. Potrivit organizației, această situație se cauzată în mare măsură de ‘distrugerea habitatului lor și de culegerea excesivă a speciilor sălbatice pentru comerțul local și internațional’.

‘Cu florile sale caracteristice în formă de papuc, menite să atragă în capcană insectele pentru polenizare, aceste orhidee se numără printre cele mai cunoscute și emblematice plante cu flori’, adaugă organizația cu sediul la Gland (Elveția). Orhideele din această subfamilie sunt ‘specii foarte căutate în comerțul horticol mondial, sector care valorează milioane de dolari’, spune Hassan Tanku, expert citat de UICN.

De asemenea, actualizarea Listei roșii confirmă temerile conform cărora 94% din lemurieni sunt amenințați de dispariție. Dintre cele 101 specii existente, 22 sunt clasate în categoria ‘în pericol critic’ — printre care cea mai mare specie existentă, Indri de talie mare (Indri-Indri) — și 48, ‘în pericol’ — îndeosebi cel mai mic primat din lume, microcebusul doameni Bertha, arată UICN.

Lemurienii se numără astfel printre vertebratele cele mai amenințate de pe planetă, mai ales pe insula Madagascar, adaugă organizația.

Pe de altă parte, anghila de Japonia (Anguilla japonica), considerată trufanda tradițională și cel mai scump pește de consum din țară, a fost introdusă în categoria ‘în pericol’ din cauza pierderii habitatului său și a pescuitului excesiv. Asia de sud-est este placa turnantă a creșterii, vânzării și consumului anghilei de Japonia.

Actualizarea Listei roșii a UICN cuprinde și reevaluarea mascotei Cupei Mondiale la Fotbal 2014, tatu-ul cu trei dungi de Brazilia. Numărul exemplarelor din această specie ar fi scăzut cu o treime în ultimii 10-15 ani din cauza pierderii a 50% din habitat.

Printre alte noutăți pe Lista roșie figurează și floarea națională din insulele Cayman, orhideea ‘Wild banana’ (Myrmecophila thomsoniana), care apare la categoria ‘în pericol’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata