Noile repere de credit din SUA câștigă atenție pe măsură ce se apropie termenul Libor

11

Se așteaptă ca noile valori de referință ale creditelor bancare americane să câștige atenție în lunile următoare, pe măsură ce se apropie termenul limită de eliminare a expunerii la Libor discreditat, chiar dacă autoritățile de reglementare continuă să promoveze o alternativă numită Rata de finanțare asigurată peste noapte (SOFR).

Investitorii se confruntă cu un termen limită de sfârșit de an pentru a opri bazarea de noi împrumuturi și tranzacții pe Libor, un acronim pentru rata interbancară oferită de Londra. Unele rate Libor nu vor mai fi publicate după 31 decembrie, în timp ce altele sunt programate să se încheie la mijlocul anului 2023.

Libor este eliminat treptat ca o rată de referință din cauza îngrijorărilor cu privire la valoarea instrumentelor derivate care utilizează rata, care, în multe cazuri, se bazează pe ipoteze cu privire la costurile de împrumut ale acestora și nu tranzacțiile efective, și după ce a fost manipulată înaintea și în timpul crizei financiare.

Schimbarea va necesita peste 200 de miliarde de dolari în tranzacții și împrumuturi pentru a trece la noi repere. De asemenea, această mișcare va avea ca rezultat câțiva indici noi câștigând importanță, reducând dependența istorică de o singură rată cheie.
Se așteaptă ca majoritatea contractelor de instrumente derivate bazate pe Libor să migreze către SOFR, reperul aprobat de autoritățile de reglementare pentru a înlocui Libor. Acest indice se bazează pe împrumuturi zilnice de aproximativ 1 trilion de dolari pe piața acordurilor de răscumpărare peste noapte din SUA.

Dar multe bănci și investitori doresc o rată care să includă o componentă de credit bancar pentru împrumuturi și, în schimb, să apeleze la alternative.

Richard Sandor, președinte și CEO al American Financial Exchange, care oferă indicele Ameribor, a spus că trecerea de la Libor este o oportunitate care „are loc o dată la 100 de ani”, adăugând că „nu a fost niciodată mai optimist”.

Indicele de rentabilitate bancară pe termen scurt (BSBY) al Ameribor și Bloomberg câștigă interes ca puncte de referință pentru împrumuturi, deși această mișcare se află în stadiile incipiente. Administrația ICE Benchmark, care face parte din Intercontinental Exchange, intenționează, de asemenea, să ofere indicele de randament bancar ICE în dolari SUA ca înlocuitor Libor.
Zions Bancorporation a declarat luna aceasta că va folosi Ameribor ca înlocuitor pentru Libor în majoritatea împrumuturilor sale comerciale nesindicate.

Băncile doresc ca împrumuturile să includă o măsură a ratelor de împrumut în cazul în care aceste costuri cresc.

Bank of America a declarat, de asemenea, săptămâna trecută că a emis un bilet de 1 miliard de dolari, cu o rată variabilă de șase luni, referitor la indicele Bloomberg. Standard & Poor’s și Fitch Ratings au indicat ambele că BSBY îndeplinește cerințele lor ca rata de referință a pieței monetare, deschizând ușa investițiilor în fonduri monetare în note pe baza indexului.

„BSBY ar putea deveni o rată de referință tot mai frecventă. Are mai multe caracteristici de dorit în raport cu SOFR ”, au declarat Daniel Krieter și Daniel Belton, analiști la BMO Capital Markets.
Participanții la piață au fost frustrați după ce Comitetul Alternativ de Rată de Referință (ARRC), un grup de participanți la piață care a ales SOFR pentru a înlocui Libor, a declarat în martie că nu va putea recomanda o rată SOFR orientată spre viitor până la jumătatea anului, fostul său obiectiv Data.

Grupul CME a declarat de atunci că va oferi rate SOFR la termen pe baza tranzacțiilor sale futures SOFR.

Rezerva Federală din New York a început să publice SOFR în aprilie 2018, dar trecerea de la Libor a fost lentă.

În jur de 223 de miliarde de dolari din contracte se referă acum la Libor în dolari SUA, comparativ cu 199 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2016, a declarat ARRC luna trecută.

Se așteaptă ca majoritatea instrumentelor derivate să treacă la SOFR, deși se așteaptă ca o parte din piață utilizată la acoperirea împrumuturilor să facă referire la alternativele de credit.

Tranzacționarea la viitorul SOFR al Grupului CME a crescut la un volum record mediu de contracte zilnice de 112.000 în primul trimestru, deși aceasta rămâne cu mult sub 2,72 milioane în volum mediu de contracte zilnice pentru contractele futures Eurodollar bazate pe Libor.

CME a spus că va transfera orice contracte rămase de eurodolar bazate pe Libor la SOFR la momentul în care rata Libor nu va mai fi publicată la mijlocul anului 2023.

Pentru mulți, soluția viitoare poate fi, de asemenea, un hibrid care include SOFR ca bază și adaugă o componentă de credit atunci când se dorește.

„Sunt destul de convins că SOFR va fi rata dominantă în viitor și veți avea participanți care vor alege să adauge o răspândire sistemică pe aceasta pentru a vă duce la ceva de genul unui Libor sintetic”, a spus Padhraic Garvey, șef regional de cercetare, America, la ING.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata