Norvegia este prima ţară din Europa care a decis majorarea ratei dobânzii

Norvegia este prima tara din Europa care a decis majorarea ratei dobânzii de referinta, de la apogeul crizei financiare mondiale, datorita “semnelor unei noi cresteri”, transmite AP.

Banca Centrala a Norvegiei a decis miercuri (28 octombrie 2009) majorarea ratei dobânzii de referinta cu un sfert de punct procentual, la 1,5%, pe fondul redresarii economiei mondiale. Din octombrie 2008, banca a redus rata dobânzii cu un total de 4,5% din cauza turbulentelor de pe pietele financiare mondiale.

Economia Norvegiei a iesit din recesiune, inregistrând o crestere de 0,3% in trimestrul 2 din 2009, comparativ cu primul trimestru, datorita investitiilor in industria energetica si a masurilor masive de stimulare a economiei adoptate de guvernul norvegian.
În primele trei luni din 2009, economia Norvegiei s-a contractat cu 1,3%, conform datelor Institutului de Statistica din Oslo. Economistii estimau ca Produsul Intern Brut al Norvegiei va inregistra in trimestrul doi un declin de 0,3%.

Singurul stat scandinav care nu este membru al Uniunii Europene a iesit din recesiune datorita investitiilor continue in industria sa petroliera, care reprezinta un sfert din PIB. Reducerea record a ratei dobânzii de referinta si masurile de stimulare a economiei adoptate de guvern au ajutat, de asemenea, la cresterea cererii pe plan intern. Totusi, analistii estimeaza ca economia Norvegiei se va contracta cu 1% in acest an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata