O capsulă spaţială sovietică a fost vândută la licitaţie pentru 1 milion de euro

O capsulă spațială de producție sovietică, care a fost folosită în două misiuni în spațiu la sfârșitul anilor ’70, a fost vândută la licitație miercuri la Bruxelles pentru suma de 1 milion de euro, conform unui comunicat al casei de licitații Lempertz, care a organizat vânzarea, informează AFP.

„Capsula a fost cumpărată pentru 1 milion de euro (1.260.000 de euro cu tot cu taxe)”, a declarat pentru AFP directorul Lempertz Bruxelles, Christine de Schaetzen, care s-a declarat „foarte mulțumită” de tranzacție.

Aceasta a fost prima capsulă spațială scoasă la licitație în Europa, iar valoarea sa a fost estimată între 700.000 și 1,4 milioane de euro. Licitația s-a derulat prin telefon, a precizat Christine de Schaetzen, care nu a dezvăluit identitatea cumpărătorului, precizând doar că este un european.

Denumită ‘Vozvrașciaemîi Apparat’, sau VA, cabina de formă conică, cu o înălțime de 2,2 metri și un diametru de 2,8 metri, cântărește 1,85 tone și a dus pe orbită trei cosmonauți în luna iulie a anului 1977. După această misiune, capsula a fost refolosită pentru o misiune fără echipaj uman, în martie 1978. În anii 1980 și 1982 a mai fost folosită pentru exerciții de amerizare.

„Această capsulă a fost construită în cadrul cursei pentru cucerirea spațiului dintre SUA și Uniunea Sovietică din perioada Războiului Rece”, conform casei de licitații.

Capsula, al cărui ultim proprietar a fost societatea britanică de turism spațial Excalibur Almaz, a fost expusă la Bruxelles timp de două săptămâni și a atras numeroși curioși. Ea va putea fi văzută din nou, în Germania, din luna octombrie, după ce cumpărătorul a fost de acord să o expună la Bonn.

În cadrul licitației de miercuri au fost vândute și două costume de scafandru spațial: unul purtat de astronautul anglo-american Michael Foale într-o misiune din 2003 — vândut pentru suma de 70.000 de euro — și respectiv unul purtat de cosmonautul rus Aleksandr Kaleri într-o misiune pe stația spațială rusă MIR în 1996 — vândut pentru 63.000 de euro. Prețurile estimate înainte de vânzare erau cuprinse între 55.000 — 60.000 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata