O invenţie pe zi: Telescopul

21

Telescopul este un instrument ce ajuta la observarea obiectelor îndepărtate prin colectarea radiațiilor electromagnetice (ex. lumina). Lumina colectată se concentrează într-un punct numit focar și produce o imagine mărită.

Cuvântul ”telescop” provine din cuvintele grecești ”tele” (depărtare) și ”skopien” (a vedea), iar cel care a venit cu acest nume este matematicianul grec Giovanni Demisiani, în anul 1611. Acesta i-a dat numele unui instrument realizat de Galileo Galilei pe care l-a prezentat la banchetul de la Accademia dei Lincei.

Cel mai vechi telescop funcțional este telescopul refractor ce a apărut în Olanda în anul 1608. Dezvoltarea instrumentului este creditată lui Hans Lippershey și Zacharias Jansen, producători de ochelari din Middelburg, și lui Jacob Metius din Alkmaar. Cei trei au construit fiecare câte un telescop la câteva săptămâni distanță unul față de celălalt, deci pot fi considerați pionierii telescoapelor. Totuși, Lippershey este creditat de mulți oameni ca inventatorul telescopului, acesta fiind primul care și-a publicat lucrarea.

Galileo Galilei a îmbunătățit foarte mult design-ul celor trei olandezi și a creat propriul lui telescop.

Telescopul reflector a fost inventat de Sir Isaac Newton în anul 1688. Spre deosebire de telescoapele refractoare construite de cei trei olandezi, care foloseau doar lentile pentru a mări imaginea obiectelor din depărtare, telescopul reflector al lui Newton folosea și oglinzi pentru a spori claritatea imaginii. Telescopul a luat numele inventatorului — telescopul Newtonian.

Invenția lentilelor acromatice din anul 1733 a corectat parțial aberațiile de culoare prezente la lentilele simple, iar acest lucru a condus la construcția telescoapelor refractoare mai scurte și mai funcționale. Deși telescoapele reflectoare nu erau limitate de problemele cromatice ca și cele refractoare, au apărut probleme la uzura oglinzilor metalice, dar problema a fost rezolvată odată cu introducerea oglinzilor căptușite cu argint în 1857 și a celor căptușite cu aluminiu în anul 1932.

Telescoapele moderne nu sunt limitate de folosința lentilelor și a oglinzilor și sunt capabile să ”privească” în galaxii aflate la foarte mare depărtare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: binoclu.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata