O pânză din seria „Nuferi” a pictorului Claude Monet s-a vândut pentru 32 milioane de lire sterline

18

Un tablou din seria „Nuferi” a celebrului artist impresionist Claude Monet a fost vândut luni, 23 iunie, pentru suma de 32 de milioane de lire sterline în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby’s, transmite marți agenția Reuters.

Tabloul, pictat în 1906, a fost pe locul al doilea din seria celor mai scumpe picturi semnate Claude Monet și vândute la licitație. Pânza face parte dintr-o serie de aproximativ 250 de tablouri care au avut ca element central frumoasele flori de apă, prima fiind pictată în 1899, și au fost realizate în perioada în care Monet suferea de cataractă. În 1922 artistul a realizat ultimul tablou din seria ‘Nuferi’.

Licitația a durat în jur de 10 minute, implicând cumpărători din Asia, iar în ultimele momente ale sale prețul a urcat cu câte 250.000 de lire per strigare ajungându-se la prețul final de achiziție de 31.722.000 milioane lire sterline (aproximativ 55 milioane de dolari).

În cadrul unei licitații organizate în 2010, același tablou al lui Monet nu a obținut nici măcar prețul de rezervare. ‘Estimarea a fost mult mai realistă’ de această dată, ceea ce explică succesul înregistrat, a declarat Helena Newman, copreședintă a departamentului de artă modernă și impresionistă din cadrul Sotheby’s.

Licitația a cuprins 46 de opere moderne și impresioniste, din care patru nu au obținut prețul de rezervare anunțat de casa de licitații, iar restul au fost vândute pentru puțin sub 122 de milioane de lire sterline, potrivit Sotheby’s. Alte picturi semnate Sisley, Picasso, Manet sau Kandinsky au fost, de asemenea, vândute în cadrul acestei licitații la prețuri foarte apropiate de estimările experților Sotheby’s. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata