O „văduvă neagră” de 17 ani, identificată drept una din atentatoarele de la Moscova

Djennet Abdurahmanova, 17 ani, văduva combatantului rebel Umalat Magomedov, ucis într-o operaţiune specială la 31 decembrie 2009, a fost recunoscută drept una din femeile care şi-a detonat centura cu explozibili în metroul din Moscova la 29 martie 2010, scrie Kommersant, citând anchetatori din Daghestan.

Ziarul publică o fotografie a cuplului, în care apare o tânără cu faţă copilăroasă şi înveşmântată în negru, ţinută pe după umeri de un bărbat tânăr, fiecare având în mână câte un pistol. Nu este însă clar dacă tinerii erau căsătoriţi oficial.
Djennet Abdurahmanova a făcut cunoştinţă cu Magomedov pe când avea doar 16 ani, mai întâi prin Internet, după care l-a întâlnit personal şi a fost dusă la locuinţa acestuia aproape cu forţa, susţine Kommersant.

Umalat Magomedov, alias „Al-Bara”, considerat de rebeli „Emirul Daghestanului”, era un apropiat al liderului rebel cecen Doku Umarov, numit „Emirul Caucazului”, şi care a revendicat miercuri, într-un mesaj video, atentatele de la Moscova.
Magomedov a fost ucis la 31 decembrie, la Hasaviurt, în estul Daghestanului, într-un schimb de focuri cu poliţia, în timpul unui control. Conform uneia din versiunile anchetei, tânăra ar fi căzut ulterior „sub influenţa unor ideologi wahhabiţi, care ar fi convins-o să se sacrifice pentru a-şi răzbuna soţul”.

Kommersant mai scrie că identitatea celei de-a doua femei kamikaze nu a fost deocamdată stabilită oficial, însă ar putea fi vorba despre o femeie originară din Cecenia, tânăra Marha Ustarhanova, în vârstă de 20 de ani, văduva liderului rebelilor ceceni din Gudermes, Said-Emin Hizriev, ucis în octombrie anul trecut în urma unei presupuse tentative de asasinare a preşedintelui prorus al Ceceniei, Ramzan Kadârov.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata