Oamenii de știință UE: 2020 a fost cel mai călduros an înregistrat în Europa

Europa a cunoscut cel mai fierbinte an înregistrat anul trecut, în timp ce Arctica a suferit o vară de incendii extreme, parțial din cauza stratului scăzut de zăpadă, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice s-a intensificat, a declarat joi serviciul de observare al Uniunii Europene.

În timp ce liderii mondiali s-au pregătit să-și pună în aplicare planurile de luptă împotriva schimbărilor climatice la un summit condus de SUA joi, oamenii de știință din UE au reamintit clar că impacturile unei lumi mai calde sunt deja aici.

Temperatura medie anuală a Europei în 2020 a fost cea mai mare înregistrată și cu cel puțin 0,4 grade Celsius peste următorii cinci ani cei mai calzi – toate acestea au avut loc în ultimul deceniu, a declarat serviciul de observare a Pământului Copernic.

„Temperaturile cresc în toate anotimpurile din Europa”, a spus Freja Vamborg, om de știință senior la Copernicus.
A fost cea mai fierbinte iarnă înregistrată, cu 3,4 grade Celsius peste temperatura medie europeană de iarnă observată în perioada 1981-2020. Vremea este mai variabilă în timpul iernii, astfel încât temperaturile extreme tind să se joace cel mai tare în acel sezon.

A fost, de asemenea, cea mai caldă toamnă a Europei, în timp ce valurile de căldură de vară nu au fost la fel de intense sau prelungite ca în ultimii ani, în ciuda buzunarelor de căldură record în locuri precum Scandinavia și Franța.

Între timp, Arctica a cunoscut un „an spectaculos”, a spus Vamborg, arătând spre o vară cu incendii record în Siberia Arctică, care au fost exacerbate de temperaturile ridicate și de acoperirea cu zăpadă mai mică decât media.

Temperatura medie în Siberia Arctică a doborât anul trecut recorduri cu o marjă mare la 4,3 grade Celsius peste media 1981-2020.
La nivel global, Copernicus Earth a declarat că 2020 a fost unul dintre cei trei ani mai tari din lume, confirmând descoperirile publicate săptămâna aceasta de Organizația Meteorologică Mondială.

UE a stabilit miercuri un obiectiv de reducere a emisiilor mai rapid în acest deceniu, iar Statele Unite sunt de așteptat să facă același lucru joi, ridicând presiunea asupra țărilor, inclusiv China și India.

În prezent, promisiunile combinate ale țărilor nu depășesc cu mult reducerile rapide de emisii de care oamenii de știință spun că sunt necesare pentru a limita încălzirea la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata