Oare trebuie cu adevărat să dormim mai mult ?

 
Îngrijorarile privind pericolele la care se expun oamenii din cauza dormitului insuficient, care, dupa parerea unora, ar putea duce la obezitate si la diabet, sunt combatute de catre Jim Horne, cercetator stiintific privind somnul.
Înca din 1984, revista de specialitate British Medical Journal a scris despre faptul ca viata tot mai trepidanta va avea drept consecinta insomnia, dormitul insuficient, care ar putea deveni o boala raspândita.
 
Dar dupa parerea directorului Centrului de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, Jim Horne, aceasta idee nu era realista nici la vremea respectiva, iar de atunci incoace situatia nu s-a deteriorat, ci din contra. Specialistul sustine ca majoritatea oamenilor dorm atât cât au nevoie.
În ultimii 40 de ani au fost publicate numeroase studii, din care reiese in mod unanim ca un adult sanatos are nevoie de sase-sapte ore si jumatate de somn pe zi, relateaza Nepszabadsag.
 
Conceptia ca mai demult oamenii dormeau noua ore este eronata – la baza concluziei de mai sus se afla un sondaj realizat in anul 1913 de catre Universitatea Stranford. Numai ca in acest studiu au analizat somnul la minori intre 9-17 ani si nu la persoane adulte.
În cazul dormitului mai mult la sfârsit de saptamâna, de fapt nu completam ramânerea in urma a somnului din timpul saptamânii, ci pur si simplu dormim in plus pentru ca ne place, la fel cum mâncam uneori mai mult decât este necesar biologic.
 
Lucrurile stau oarecum asemanator si la animale. Astfel, mai multe mamifere dorm mai mult decât au nevoie, daca animalul este hranit peste necesitatile lui sau traieste in captivitate S-a facut o experienta in acest sens cu un mamifer numit lenes care traieste intr-o gradina zoologica si un altul, care traieste in mediul sau natural.
Cel din mediul natural dormea cel mult 10 ore pe zi, iar cel din captivitate chiar si 16 ore pe zi. La fel se intâmpla si cu animalele din casa, care dorm si ele mai mult decât ar avea nevoie, din lipsa de activitate.
 
În privinta legaturii dintre dormit si obezitate, Jim Hornes sustine cu nu poate fi exclus total efectul daunator, dar nu exista motive de ingrijorare. Acest pericol ar putea aparea in cazul unui somn doar de cinci ore sau mai putin chiar, fenomen care se repeta regulat, dar acest lucru apare doar la un procent mic la populatie. Dar oricum nu reprezinta o problema grava. Un om care doarme zilnic doar 5 ore, s-ar putea ingrasa anual cu un kilogram.
 
Ceea ce poate fi contracarat prin renuntarea la 30 de calorii zilnic. În realitate, foarte putini oameni obezi nu dorm suficient si sunt destul de multi care sufera de insomnie si sunt slabi. De asemenea, in declaratia pentru revista New Scientist, Jim Horns considera exclusa corelarea diabetului de lipsa de somn.
Se intâmpla intr-adevar ca organismul unor oameni sanatosi, care nu sunt obezi, dupa un somn doar de patru ore sa dezvolte o intoleranta la glucoza si sindrom metabolic, care ar putea reprezenta un semnal al diabetului de tip 2.
 
Fireste, acest lucru nu inseamna ca asa se intâmpla intotdeauna. Pe de o parte, in urma unui somn mai lung, regenerator, se reface echilibrul organismului. În plus, nu prea exista oameni care sa reziste mai mult de câteva zile dormitului de doar 4 ore. Limita de jos a necesitatii de somn este de aproximativ cinci ore. Specialistul in domeniul somnului, Jim Horne, este de parere ca in cazul masuratorilor facute, nu s-au pus corect intrebarile.
 
La intrebarea: “V-ar placea sa dormiti mai mult?”, raspunsul sigur este “Da”, asa cum se intâmpla cu intrebarile de genul: “Ati dori o casa mai spatioasa, mai multi bani, mai multa libertate?” Ca sa dovedeasca aceasta concluzie, Jim Horne, impreuna cu grupul de cercetare pe care-l conduce, a distribuit 11.000 de chestionare, in care persoanele adulte au fost intrebate in mod indirect despre obiceiurile lor de dormit.
 
Jumatate din cei chestionati au raspuns ca, in general, dorm cu 25 de minute mai putin decât ar fi necesar, iar 20% au sustinut ca sufera de somnolenta in timpul zilei. Atunci când au fost intrebati insa daca ar mai avea zilnic o ora libera la dispozitie cum si-ar petrece acest timp, a reiesit ca majoritatea ar face sport, ar avea activitate sociala, ar citi, s-ar uita la televizor, ar asculta radio, ar mai lucra ceva. Doar dupa aceste preocupari a urmat dorinta de a mai dormi.
 
Concluzia lui Jim Horne este ca, dupa cât se pare, faptul ca cineva ar dori sa doarma mai mult nu inseamna neaparat ca ar avea nevoie de mai mult somn. Constientizarea acestui fapt este importanta, deoarece imaginea unei societati care sufera de lipsa cronica de somn poate suscita o ingrijorare inutila si ar putea contribui la cresterea intentiei de a recurge la mai multe somnifere.
Trebuie sa acceptam ca dormim mai mult acum decât societatile din celelalte epoci, iar in loc sa dormim mai mult decât este necesar, ar fi bine sa gasim activitati mai utile, conchide Nepszabadsag.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata