Obama, acuzat de protecţionism

11

Comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht, a acuzat joi (18 martie 2010) ‘protecţionismul’ preşedintelui Barack Obama, imputând Statelor Unite blocarea negocierilor din ciclul Doha pentru liberalizarea comerţului mondial, transmite AFP.

‘Una din probleme este că nu ştim exact ce vor Statele Unite. Pentru moment, dar e clar că nu doresc ca negocierile să avanseze’, a declarat comisarul european, referindu-se la negocierile demarate de Organizaţia Mondială pentru Comerţ (OMC), într-un interviu pentru De Tijd.
Fostul ministru belgian al Afacerilor externe, care a preluat funcţia de comisar UE în februarie, a făcut din ciclul Doha una din priorităţile sale majore. Statele Unite, a declarat el, cer o mai mare deschidere a ţărilor în curs de dezvoltare faţă de produsele americane, însă nu propun nicio compensaţie.

‘Ideea că se poate avansa fără a face concesii este o greşeală. Şi am impresia că procesul decizional a stagnat în Statele Unite’, a apreciat De Gucht, care reprezintă ansamblul Uniunii Europene în dosarele comerciale.
Comisarul european a criticat promisiunea preşedintelui Obama de a dubla exporturile americane în următorii cinci ani. ‘Nu văd cum s-ar putea dubla exporturile, dacă nu există un acord de liber schimb. Protecţionismul nu va duce la o dublare a exporturilor’, a declarat acesta.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News