Românii au îmbogăţit Spania şi este dureros ca în rândurile Partidului Popular să apară tendinţe xenofobe

Conducerea naţională a Partidului Popular din Spania s-a grăbit să susţină că nu împărtăşeşte mesajele transmise în broşura cu tema ‘Cartierul tău este sigur?’, dar acest lucru nu este suficient, transmite Informacion.es, adăugând că un partid responsabil are obligaţia de a spune care îi este politica şi de a oferi soluţii.

Potrivit sursei citate, conservatorii se joacă cu focul într-o chestiune de mare importanţă: liderii şi partidele politice profită de prezenţa străinilor pentru a aborda o strategie pe cât de oportunistă, pe atât de demagogică, apreciind că această politică le va permite să adune voturi, ceea ce poate fi şi adevărat.
Criza economică este un mediu propriu pentru a justifica xenofobia – nesiguranţa cetăţenilor, lipsa locurilor de muncă, apartamentele-fantomă, prezenţa credinţelor religioase, altele decât cea catolică, însă imigraţia, un factor pozitiv în vremuri de creştere economică şi în ceea ce priveşte demografia, trebuie abordată cu responsabilitate şi politic i care să nu permită excluziunea.

Administraţiile locale trebuie să sprijine asocierea dintre străini, să organizeze activităţi interculturale, să acţioneze în domeniul educaţiei, în domeniul convieţuirii, să explice populaţiei necesitatea prezenţei imigranţilor, dar să se şi implice când apar conflictele, să intervină în cartierele în care apar problemele, care îşi au originea în mizerie, lipsa resurselor, a actelor.

Respingerea celuilalt, a străinului, este mereu legată de sărăcie, de lipsa mijloacelor. În Spania nu a apărut însă o respingere a celuilalt, ca în alte ţări. În Spania partidele care se definesc drept xenofobe nu au un sprijin electoral semnificativ şi de aceea ar fi dureros ca tocmai din rândurile principalului partid de opoziţie, un partid care a guvernat opt ani, din care patru cu majoritate absolută, să apară tendinţe diferite de principiile sale, ca partid de centru-dreapta, apărător al statului de drept şi al constituţiei.

Mai mult, în România guvernează un partid înfrăţit cu PP, care face parte din grupul popular european. În Spania locuiesc mii de români, iar prezenţa lor a adus avantaje economice şi a îmbogăţit cultural ţara.
Este vorba mai ales de oameni tineri, cu educaţie, cu dorinţa de a avansa, care învaţă limba spaniolă extrem de uşor, care vor ca fiii şi fiicele lor să crească între noi. Români?- Dâ mulţumim, se încheie editorialul publicaţiei menţionate, în contrast evident cu afişul din broşura electorală a PP din Badalona, pe care scria ‘nu vrem români’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata