OMS afirmă că epidemia de Ebola a scăpat de sub control, dar poate fi oprită

Epidemia de Ebola din Africa de Vest a scăpat de sub control, dar poate fi oprită, a declarat, vineri, 1 august, directoarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Margaret Chan, adresându-se președinților din Guineea, Liberia, Sierra Leone și Cote d’Ivoire, în cadrul unui summit regional organizat la Conakry, informează Reuters.

‘Această reuniune trebuie să marcheze un punct de cotitură în lupta împotriva acestei epidemii’, a declarat Margaret Chan.

‘Epidemia avansează mai repede decât eforturile noastre de a o ține sub control. Dacă situația continuă să se deterioreze, consecințele pot fi catastrofale în ceea ce privește numărul de vieți pierdute, însă, de asemenea, și din punct de vedere al problemelor socio-economice și al riscului ridicat de răspândire în alte țări’, a avertizat ea.

‘Țările afectate au făcut eforturi extraordinare și au luat măsuri extraordinare. Însă nevoile create de Ebola în Africa de Vest depășesc capacitățile voastre de luptă’, le-a spus ea președinților din Guineea, Sierra Leone și Liberia prezenți la summit, împreună cu ministrul sănătății din Cote d’Ivoire.

‘Deși nu există un vaccin sau tratament, epidemia de Ebola poate fi cu siguranță oprită’, a adăugat directoarea OMS, subliniind însă că aceasta este ‘de departe cea mai gravă epidemie de Ebola în 40 de ani de la apariția acestei boli’. De la izbucnirea sa în urmă cu șapte luni, noul focar de Ebola a făcut până în prezent peste 700 de morți.

Ea a anunțat totodată convocarea la 6 august a unei reuniuni de urgență pentru evaluarea implicațiilor internaționale ale epidemiei în Africa de Vest. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata