Omul de afaceri de origine română Frank Timiş face curte chinezilor

African Minerals, compania producătoare de minereu de fier din Sierra Leone a omului de afaceri de origine română Frank Timiş, a ajuns la un acord provizoriu privind o investiţie de 1,5 miliarde de dolari – mai mare decât valoarea de piaţă a grupului pe Bursa de la Londra – cu Shandong Iron & Steel, o fabrică de oţel deţinută de statul chinez, relatează Financial Times.

Această afacere este a doua rezultată în urma perioadei pe care Timiş a petrecut-o în ultimul an în China. Frank Timiş recunoaşte că este ‘un om cu un trecuť, scrie cotidianul britanic, care mai notează că acordul încheiat în această săptămână îi şlefuieşte acestuia faima de antreprenor care s-a realizat prin propriile puteri, deşi reputaţia lui rămâne tulbure din cauza cotroverselor care au aruncat o umbră asupra sa în ultimele două decenii.

„Am avut o viziune în legătură cu acest proiect, şi anume că locul unde trebuie să merg este China”, spune preşedintele născut în România al African Minerals, făcând referire la proiectul Tonkolili de extracţie de minereu de fier al companiei din Sierra Leone. Zăcământul este bogat şi promiţător, însă este nevoie de miliarde de dolari pentru a construi mina şi pentru a dezvolta căile ferate şi porturile necesare pentru a transporta în China minereul de la Tonkolili, scrie cotidianul britanic.

„Am văzut multe fabrici în China în ultimele nouă luni”, spune omul de afaceri, adăugând că a petrecut în fiecare lună câte o săptămână în această ţară. „Ne-am făcut cunoscuţi în China”, afirmă Timiş.
Cu mult timp înainte de semnarea, în acest an, a ambelor acorduri de investiţii chineze în African Minerals, Timiş a promovat Sierra Leone cu un entuziasm care i-ar fi făcut pe investitori să creadă că aceasta este o ţară stabilă, unde domneşte legea şi unde există o forţă de muncă adecvată; o ţară care a trecut cu bine peste sângeroasele războiae civile şi ale cărei bogăţii minerale sunt mult subapreciate.

Dacă această afacere cu Shandong Steel se va finaliza, acordul va face ca African Minerals să fie compania legată în cea mai mare măsură de numele lui Timiş, înlocuind Regal Petroleum. Până în 2005, el a fost preşedinte executiv al Regal, o companie care a primit anul trecut cea mai mare amendă din istoria Bursei de la Londra. Acţiunile pentru care bursa a amendat Regal cu 600.000 de lire – inducerea în eroare a investitorilor privind o descoperire de petrol în Grecia – au avut loc sub preşedinţia sa, deşi Timiş nu a fost personal învinovăţit.

În 2008, el a fost preşedinte al unei firme din cadrul Aim Companies în legătură cu care bursa a stabilit că îi inducea în eroare pe investitori prin transmiterea de bilanţuri exagerat de optimiste. Bursa a emis o amendă de 75.000 de lire. Reprezentanţii African Minerals nu au comentat amenda.
Dar aceste nereguli pălesc în faţa condamărilor sale în Australia pentru posesie şi intenţie de furnizare de heroină în anii 1990, notează Financial Times. „Deşi regret această perioadă a trecutului meu, ea m-a făcut să-mi dau seama că drogurile sunt o pierdere de vreme, de bani şi, în final, a vieţii”, scrie el pe pagina sa de internet, www.franktimis.com.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata