ONU: Marile puteri, responsabile pentru că nu au reuşit să pună capăt crimelor de război din Siria

Insurgenţii care luptă împotriva lui Assad, în special luptători islamişti străini, printre care şi cei din organizaţia ISIS, afiliată reţelei Al-Qaida, şi-au înmulţit atacurile asupra civililor, luând ostatici, executând deţinuţi şi detonând maşini cu explozibili pentru a răspândi teroarea.

Raportul, care are 75 de pagini şi acoperă perioada 15 iulie-20 ianuarie, este al şaptelea realizat de ONU de la deschiderea anchetei, în septembrie 2011, la şase luni după începerea revoltei împotriva lui Assad.

Investigatorii nu au avut acces în Siria, dar ultimele lor date se bazează pe 563 de interviuri realizate prin Skype sau telefon cu victime şi martori aflaţi încă în ţară sau faţă în faţă cu refugiaţi din ţările vecine Siriei.

Pe de altă parte, potrivit investigatorilor, armele chimice folosite în două incidente din Siria anul trecut par să provină din stocurile armatei siriene.

Raportul precizează că agenţii chimici folosiţi în atacul de la al-Ghouta, suburbie a Damascului, la 21 august, şi atacul de la Khan al-Assad, din apropiere de Aleppo, din martie 2013, aveau ‘aceleaşi caracteristici’.

„Dovezile disponibile privind natura, calitatea şi cantitatea agenţilor folosiţi la 21 august au indicat că autorii au avut cel mai probabil acces la stocul de arme chimice al armatei siriene, precum şi la expertiza şi echipamentele necesare pentru a manevra în siguranţă cantităţi mari de agenţi chimici”, au precizat anchetatorii în raport.

„În ceea ce priveşte incidentul de la Khan al-Assal la 19 martie, agenţii chimici folosiţi în atac aveau aceleaşi caracteristici cu cei folosiţi (în atacul) de la al-Ghouta”, menţionează documentul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata