Pakistanul vrea să restructureze acordul cu FMI din cauza inundaţiilor

Pakistanul urmează să ceară Fondului Monetar Internaţional (FMI) să relaxeze condiţiile ataşate programului de împrumut în valoare de 10 miliarde de dolari convenit în anul 2008, în condiţiile în care recentele inundaţii devastatoare au făcut imposibil îndeplinirea condiţiilor cerute de Fond, informează joi Financial Times.

Potrivit unor oficiali pakistanezi, ministrul de finanţe, Abdul Hafeez Shaikh, va pleca săptămâna viitoare la Washington pentru a cere FMI să restructureze actualul acord de împrumut sau sa ia în considerare o nouă finanţare. ‘Îndeplinirea criteriilor de perfomanţă incluse în actualul program convenit cu FMI este imposibilă în actualele circumstanţe.
Pierderile provocate de inundaţii sunt atât de mari încât nu suntem în măsură să îndeplinim ţintele impuse în domenii cheie precum deficit bugetar, reducerea inflaţiei sau creştere economică’, a explicat un oficial din Ministerul pakistanez de Finanţe.

Un alt oficial pakistanez citat de FT a apreciat că ‘fie FMI permite o relaxare semnificativă a actualului program fie plecăm de la zero şi discutăm un nou program cu criterii de performanţă care sunt bazate pe noile realităţi economice‘.
În anul 2008 FMI a aprobat un pachet de salvare în valoare de 10 miliarde de dolari pentru a ajuta Pakistanul să facă faţă inflaţiei ridicate şi diminuării rezervelor valutare. Iahturi de lux, noua formulă pentru introducerea de imigranţi în Italia
Circa 120 de imigranţi clandestini proveniţi din Irak şi Afganistan au ajuns joi de dimineaţă la bordul unui iaht de lux în Calabria, sudul Italiei, în ceea ce pare a fi o nouă strategie pentru a se sustrage controalelor, a relevat paza de coastă italiană, citată vineri de ziarul El Pais. Potrivit ofiţerilor, iahtul care transporta 50 de bărbaţi şi 70 de femei şi copii, majoritatea kurzi, veneau din Turcia.

Potrivit pazei de coastă este posibil ca alţi zeci de imigranţi clandestini să fi intrat în Italia fără să fi fost interceptaţi. Doi ucraineni au fost arestaţi iar anchetatorii vor trebui să determine dacă vor fi acuzaţi de trafic de persoane. ‘Adevărul este că nu mai este vorba de barca tipică de pescuit (folosită de obicei pentru debarcarea pasagerilor clandestini) ci de un mare iaht de 18 metri lungime’, a explicat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă.

Imigranţii, în stare bună de sănătate, au fost transferaţi la centrul de primire din Riace, unde au primit găzduire. „Suntem dispuşi să le oferim găzduire”, a declarat mediilor locale primarul din Riace, un oraş de 1.700 de locuitori care numără 130 de imigranţi, proveniţi mai ales din Etiopia, Somalia, Ghana şi Palestina.

‘Am văzut că pentru noi imigranţii sunt mai mult o soluţionare a problemelor noastre decât o problemă”, a spus primarul Domenico Lucano, cunoscut pentru vederile sale deschise faţă de imigranţi. Edilul a considerat că prezenţa străinilor ‘este stimulantă pentru a depăşi climatul de resemnare (în faţa sărăciei) care predomină în regiunea noastră’.

Potrivit pazei de coastă, pasagerii clandestini au fost transportaţi de pe iaht până la plajă în mici ambarcaţiuni pentru a trece neobservaţi. ‘Aparent (mafiile traficului de persoane) şi-au schimbat strategia: folosesc tot mai mult ambarcaţiuni motorizate sau veliere care nu atrag prea mult atenţia. Pe dinafară arată ca nave de agrement care transportă turişť, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă.

Săptămâna trecută, poliţa italiană a arestat doi cetăţeni turci la bordul unui velier bănuiţi că au trimis în Calabria imigranţi clandestini, proveniţi tot din Afganistan şi Irak. Până anul trecut, marea parte a imigranţilor clandestini debarcau în insuliţele din apropiere de Sicilia, însă după controversatul acord încheiat în 2009 între Italia şi Libia, debarcările clandestine au scăzut cu 90%, potrivit guvernului italian.

În raportul asupra Italiei din 2009, Comitetul de prevenire a torturii al Consiliului Europei a avertizat că trimiterea de clandestini în Libia îi expune la numeroase abuzuri şi rele tratamente, încălcând Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Contrar situaţiei din Sicilia, de la începutul anului acesta, debarcările de clandestini s-au triplat în regiunea Apulia (sud-estul ţării, în călcâiul insulei) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.Până acum Pakistanul a primit aproximativ 7,3 miliarde de dolari din acest program.

Potrivit FT, chiar şi înainte de inundaţii existau îndoieli că Pakistanul va putea îndeplini criteriile incluse în programul convenit cu FMI. Recentele inundaţii, care au lăsat fără locuinţă peste patru milioane de persoane şi au distrus recoltele, vor afecta cu siguranţă creşterea economică. Ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, a declarat recent că pagubele economice provocate de inundaţii se ridică la cel puţin 43 de miliarde de dolari.
Reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Pakistanului urmează să se întâlnească pe data de 23 august pentru a revizui performanţele Islamabadului şi a decide eliberarea celei de a şasea tranşe din acordul de împrumut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata