Până la 3,5 miliarde de lire sterline par a fi sume frauduloase sau plătite din greșeală, susține HMRC

9

Până la 3,5 miliarde de lire sterline în cadrul schemelor de păstrare a locurilor de muncă Coronavirus s-ar putea să fi fost solicitate în mod fraudulos sau plătite din greșeală, a spus guvernul.

HM Revenue and Custom le-a spus parlamentarilor din Comitetul pentru conturi publice că estimează că 5-10% din numerar a fost atribuit în mod greșit.

Ultimele date arată că programul a costat guvernul până acum 35,4 miliarde de lire sterline.

Sistemul a plătit 80% din salariile lucrătorilor plecați în concediu din martie, până la maximum 2.500 de lire sterline pe lună.

Vorbind luni deputaților, secretarul permanent al HMRC, Jim Harra, a declarat:

„Am făcut o presupunere în scopul planificării noastre că rata erorilor și a fraudei din acest sistem ar putea fi cuprinsă între 5% și 10%.

„Aceasta va varia de la frauda deliberată până la eroare.”

Comitetul pentru conturi publice estimează că un total de 30 miliarde de lire sterline din impozite s-au pierdut în 2019 din cauza erorilor și fraudelor contribuabililor.

Atât HM Treasury, cât și HMRC au primit ordin să se prezinte în fața parlamentarilor pentru a explica modul în care intenționau să reducă problema.

„Ceea ce am spus în evaluarea noastră de risc este că nu ne vom propune să încercăm să găsim angajatori care au făcut greșeli legitime în compilarea cererilor lor, deoarece acest lucru este evident ceva nou cu care toată lumea a trebuit să se confrunte într-un timp foarte dificil „, a spus Jim Harra.

„Deși ne vom aștepta ca angajatorii să își verifice creanțele și să ramburseze orice sumă în exces, pe ceea ce ne vom concentra este combaterea abuzului și a fraudei”.

Până în prezent, au fost primite 8.000 de apeluri către linia telefonică de telefonie a fraudei HMRC.

HMRC analizează acum 27.000 de cazuri cu „risc ridicat” în care consideră că a fost comisă o eroare gravă în suma pe care un angajator a pretins-o, a adăugat el.

Domnul Harra a informat că orice angajat care consideră că angajatorul lor ar fi pretins în mod fraudulos bani suplimentari îl poate raporta la HMRC completând un formular de pe site-ul său web.

„Deși nu ne putem implica în nicio relație între angajat și angajator, cu siguranță putem revendica orice subvenție la care angajatorul nu are dreptul, care include subvenții pe care nu le-au transmis salariilor angajaților lor.”


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News