Papa Francis se va întâlni cu cel mai înalt cleric șiit din Irak, în vizita programată în luna martie

22

Papa Francis este pregătit pentru o întâlnire istorică cu cel mai înalt cleric musulman șiit din Irak, marele ayatollah Ali al-Sistani, în timpul unei călătorii în Irak planificată pentru luna martie, a declarat joi patriarhul Bisericii Catolice Caldee din Irak.
Vizita, care a fost evitată de predecesorii lui Francis, are loc pe fondul deteriorării securității în unele părți ale Irakului și după primul mare atentat sinucigaș din Bagdad acum trei ani.

Programul pentru călătoria din 5-8 martie, anunțat în cadrul unei conferințe de presă de patriarhul Louis Raphael Sako, cardinal catolic și șef al celei mai mari confesiuni creștine din Irak, va include Liturghii în Bagdad și în nordul orașului Erbil.

Papa va vizita fosta fortăreață a statului islamic din Mosul, care are o minoritate creștină semnificativă, și ruinele vechiului Ur din sudul Irakului, venerat ca locul de naștere al lui Avraam, tatăl iudaismului, creștinismului și islamului.

Francis a declarat într-un interviu difuzat pe 10 ianuarie că, călătoria sa în Irak ar putea fi anulată din cauza pandemiei de coronavirus, dar acum pare că pregătirile merg înainte, inclusiv vaccinările pentru potențialii participanți.

La întâlnirea cu Sistani, în vârstă de 90 de ani, Francis va purta discuții cu una dintre cele mai importante figuri ale islamului șiit, atât în ​​Irak, cât și în afara ei.

Sistani comandă o mare parte dintre majoritatea șiită din Irak și e o influență imensă asupra politicii și opiniei publice. Edictele sale i-au trimis pe irakieni la urne pentru primele alegeri libere după ce dictatorul Saddam Hussein a fost doborât, a adunat țara pentru a lupta împotriva Statului Islamic în 2017 și a demis un guvern irakian în timpul demonstrațiilor de masă din 2019.

Francis a vizitat predominant țări musulmane, inclusiv Turcia, Iordania, Egipt, Bangladesh, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite și teritoriile palestiniene, folosind aceste călătorii pentru a cere un dialog inter-religios.

Irakul încearcă să-și revină de la distrugerile provocate de campania de înfrângere a Statului Islamic și de a fi lovit de dificultăți economice după o scădere a prețurilor petrolului în timpul pandemiei COVID-19.

Irakul găzduiește de secole comunitățile creștine. Sute de mii de creștini au fugit de violența sectară după căderea lui Saddam sau au fost alungați când Statul Islamic a capturat o mare parte din nord în 2014.

Dar au rămas sute de mii, împărțite între mai multe confesiuni, cele mai mari fiind catolicii caldeeni, care practică un ritual siriac antic și sunt loiali Papei. De când Statul Islamic a fost alungat din nord în 2017, creștinii au recuperat în mare măsură libertatea de cult.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata