Papa Francisc anunţă că nu va mai folosi papamobilul său blindat

Papa Francisc a declarat că nu va mai folosi papamobilul său blindat, pe care l-a numit ‘o conservă de sardine’ din sticlă, pentru că îl ține departe de oameni.

„Este adevărat că orice se poate întâmpla, dar haideți să recunoaștem, la vârsta mea nu am nimic de pierdut” — a declarat suveranul pontif într-un interviu acordat vineri ziarului spaniol La Vanguardia, citat de revista Time.

Francisc a spus că preferă să fie în aer liber și în legătură cu oamenii, în pofida posibilității comiterii unei tentative de asasinat.

‘Știu că ceva mi s-ar putea întâmpla, dar este voia lui Dumnezeu”, a declarat Francisc ziarului La Vanguardia.

Papii s-au deplasat în mod tradițional în papamobil blindat acoperit cu sticlă, de la tentativa de asasinat asupra lui papa Ioan Paul al II-lea în 1981, dar Francisc a ales de multe ori proximitatea fizică mai strânsă cu mulțimea, determinând situații de securitate delicate.

Cu prilejul câtorva vizite importante, papa Francisc a respins folosirea automobilului blindat, folosind mașini obișnuite. În timpul unei vizite în Brazilia a folosit un automobil Fiat pentru a se deplasa de la aeroport în centrul orașului Rio de Janeiro, ceea ce a dat bătăi de cap celor însărcinați cu securitatea sa. Când s-a aflat în turneu în Orientul Mijlociu, suveranul pontif a făcut o oprire neprogramată la un zid de securitate israelian în Fâșia Gaza pentru a se ruga, într-un gest încărcat de simbolism, dar extrem de controversat, comentează Daily Mail.

Cotidianul britanic face și o scurtă prezentare a istoriei papamobilului din 1909.

Papa Pius al X-lea a refuzat să folosească prima mașină care a ajuns la Vatican ca dar din partea arhiepiscopului de New York. Din 1930 numeroși papi au folosit diferite modele de Mercedes cu o plăcuță de înmatriculare specială purtând inscripția SCV 1.

Cu toate acestea, papamobilul nu a fost recunoscut la nivel internațional până la papa Ioan Paul al II-lea, ca urmare a amplorii călătoriilor sale în lume.

În 1982, cu prilejul vizitei în Marea Britanie, papa Ioan Paul al II-lea a beneficiat de un camion modificat Leyland, care avea capacitatea de a rezista unui atac cu arme de calibru mic.

Papa Benedict a folosit un Mercedes G Wagon blindat, capabil să ruleze cu viteze de până la 160 de km/oră.

În schimb, după ce a fost ales, actualul suveran pontif a refuzat să folosească papamobilul, preferând să meargă cu autobuzul împreună cu cardinalii săi. Anul trecut el a primit cadou un automobil Renault 4, vechi de patruzeci de ani, de la un preot italian, Renzo Zocca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata