Papa, într-un nou decret, permite mai multe roluri în Biserică pentru femei

Papa Francisc, într-un alt pas către o mai mare egalitate a femeilor în Biserica Romano-Catolică, a schimbat luni legea pentru a le permite să servească drept cititori la liturghii, servitori de altar și distribuitori ai comuniunii.

Într-un decret, papa a oficializat ceea ce se întâmplă deja în multe țări de ani de zile. Dar odată cu modificarea Codului de drept canonic, episcopii conservatori nu vor putea bloca femeile din eparhia lor de la aceste roluri.

Dar Vaticanul a subliniat că rolurile erau „în mod esențial distincte de slujirea hirotonită” și nu erau un precursor automat al femeilor care într-o zi aveau voie să fie hirotonite preoți.

În decretul numit „Spiritus Domini” (Duhul Domnului), Francisc a spus că a acționat după o reflecție teologică.

Într-o scrisoare de însoțire, papa a spus că dorește să aducă „stabilitate, recunoaștere publică” femeilor care îndeplinesc deja rolurile.

„Această schimbare aduce Biserica instituțională în concordanță cu realitățile pastorale din întreaga lume”, a spus Kate McElwee, director executiv al Conferinței de ordonare a femeilor, care promovează o preoție feminină.

În august 2020, într-o mare schimbare, Papa a numit șase femei, inclusiv fostul trezorier al prințului Charles al Marii Britanii, în funcții de conducere în consiliul care supraveghează finanțele Vaticanului.

Francisc a numit deja femeile în funcția de ministru adjunct de externe, director al Muzeelor ​​Vaticanului și șef adjunct al Biroului de presă al Vaticanului, precum și patru femei în calitate de consilieri la Sinodul Episcopilor, care pregătește întâlniri majore.

De asemenea, el a înființat comisii pentru a studia istoria femeilor diacone din primele secole ale Bisericii Catolice, răspunzând la apelurile femeilor de a li se permite să preia rolul astăzi. Avocații unui diacon feminin speră că ar putea duce la femei preoți.

Diaconii, precum preoții, sunt slujitori hirotoniți și, ca și în preoție, trebuie să fie oameni în Biserica de astăzi. Poate că nu sărbătoresc Liturghia, dar pot predica, preda în numele Bisericii, pot boteza și organizează slujbe de nuntă și înmormântare și chiar conduc o parohie cu permisiunea unui episcop.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata