Papa se va confesa într-o carte-interviu

9

Papa Benedict al XVI-lea şi-a dat acordul pentru publicarea unei cărţi-interviu, un nou dialog cu jurnalistul german Peter Seewald, care l-a intervievat deja în două rânduri, pe vremea când Joseph Ratzinger era cardinal. Titlul provizoriu al cărţii va fi „Lumina lumii”.

Informaţia provenită din cercurile publicistice germane a fost difuzată marţi de Tagespost şi a fost confirmată de Vatican, notează cotidianul italian Il Giornale.
În luna martie 2011, în Postul Mare al Paştelui, este prevăzută ieşirea în librării a celui de-al doilea volum al cărţii Suveranului Pontif despre Iisus din Nazaret, dedicată momentului culminant al vieţii lui Hristos, Patimile, Moartea şi Învierea.

Se vorbeşte deja de un volum ulterior pe care Benedict al XVI-lea îl va scrie abordând tema copilăriei lui Iisus. Cartea-interviu cu Seewald nu intră în acest plan şi chiar dacă pentru moment nu a fost stabilită data publicării ei se crede că se va afla în librării peste un an.
În Italia, cartea ar urma să fie editată de Libreria Editrice Vaticana (LEV) – care, aşa cum se ştie deţine drepturile de autor pentru toate operele Suveranului Pontif – în timp ce nu s-a stabilit încă nimic definitiv în ceea ce priveşte editura germană. LEV ar avea intenţia să publice cartea la Editura Herder, în timp ce intervievatorul ar prefera o editură mai laică, precum Heyne.

Noul dialog cu jurnalistul german, care în cursul verii a realizat deja înregistrările interviului cu Papa, va fi a patra carte de acest gen pentru Joseph Ratzinger. In calitate de cardinal Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, în 1985, viitorul Papă a fost intervievat de scriitorul Vittorio Messori, care a fost şi autorul cărţii-interviu cu Ioan Paul al II-lea, prima a unui Papă (Să treci pragul speranţei, 1994).

S-a născut astfel best-sellerul „Raport asupra credinţei”, o carte care a făcut epocă, anticipând ceea ce Papa Benedict al XVI-lea va defini ermeneutica corectă a Conciliului.
După ceva mai mult de zece ani, în 1997, Prefectul credinţei a decis să dialogheze din nou cu un jurnalist, de data aceasta Peter Seewald. A fost publicată astfel cartea „Sarea pământului”, dedicată „creştinismului şi Bisericii catolice în secolul al XXI-lea”.

Jurnalistul descrie astfel întrevederile cu cardinalul Ratzinger în introducere: „Cardinalul nu m-a întrebat niciodată nimic despre trecutul meu sau despre viaţa mea. Nu a vrut nici să i se dea anticipat întrebările şi nici nu a pretins ca ceva să fie eliminat sau adăugat.
Atmosfera întrevederii a fost intensă şi serioasă, dar uneori acest ‘principe al Bisericii’ stătea atât de relaxat pe scaun încât aveai impresia că ai în faţă un student. O dată a întrerupt conversaţia noastră pentru a se retrage în meditaţie sau, poate, pentru a cere Sfântului Duh cuvintele potrivite”.

Intrevederea cu Ratzinger a marcat şi viaţa lui Seewald, care a redescoperit credinţa. Experienţa s-a repetat câţiva ani mai târziu. Seewald l-a intervievat din nou pe Ratzinger, în ajunul noului mileniu, iar în 2001 a publicat alt best-seller, „Dumnezeu şi lumea”, dedicată ideii „de a fi creştini în noul mileniu”.
Numeroşii cititori ai acestor cărţi ştiu că Ratzinger nu evită nicio întrebare şi nu se teme să abordeze subiectele cele mai spinoase, aşa cum atestă răspunsurile sale în interviurile date în avion jurnaliştilor care îl însoţesc în călătoriile sale.

Noua carte nu are încă un titlu oficial, ipoteza de lucru pentru moment fiind „Lumina lumii”, dar este posibil să fie schimbat. Când a decis Papa să accepte propunerea? În noiembrie 2008, în cursul unei întrevederi care a avut loc cu prilejul unei audienţe generale, Vittorio Messori i-a propus lui Benedict al XVI-lea „actualizarea” Raportului asupra credinţei: „Daţi-mi numai trei zile”, a spus scriitorul.

Papa nu a răspuns nu, dar s-a eschivat spunând: „Pentru mine acum este dificil să vă acord şi trei ore”. Se pare că ideea, în acel moment imposibil de realizat, nu i-ar fi displăcut Papei, notează Il Giornale. Astfel, atunci când, în urmă cu câteva luni, Seewald a propus un nou dialog, răspunsul Papei a fost afirmativ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata