Părăsirea zonei euro este imposibil de realizat din punct de vedere legal

9

Ţările din zona euro împărtăşesc un destin comun şi consider absurdă ipoteza părăsirii acestei zone, care, printre altele, este imposibil de realizat din punct de vedere legal, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, în faţa Parlamentului European.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat săptămâna trecută că cele 16 state din zona euro trebuie să dispună de opţiunea de a exclude din club o ţară membră, care încalcă în mod repetat regulile fiscale.
„Având în vedere criza fiscală din Grecia, Europa are nevoie de un cadru legislativ care ar permite, în ultimă instanţă, excluderea unei ţări din zona euro dacă încalcă în mod repetat prevederile”, a afirmat oficialul german.

Referindu-se la retragerea măsurilor de stimulare a economiei, Trichet a explicat că, la începutul acestei luni, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să continue retragerea graduală a unor măsuri extraordinare.

De asemenea, oficialul BCE a afirmat că, în acelaşi timp, BCE va continua să furnizeze sistemului bancar din zona euro acces nelimitat la refinanţare, cu scadenţe la o săptămână şi o lună, atât timp cât va fi necesar, cel puţin până la mijlocul lui octombrie 2010. Pe termen mediu, Trichet estimează că rata inflaţiei va rămâne la unu la sută, iar informaţiile recente confirmă că va exista o redresare moderată în 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata