Paris – oraş campion al luptei împotriva încălzirii globale

34

Parisul a fost desemnat oraş campion al luptei împotriva încălzirii globale în 2016 de către un juriu de specialitate, a declarat World Wide Fund for Nature (WWF), care organizează anual concursul “Earth Hour Challenge”, informează miercuri, 22 iunie, agenţia France Presse.

După Seul, Cape Town şi Vancouver, a venit rândul capitalei franceze să fie privită ca “model” datorită “viziunii sale ambiţioase şi a unei anumite abilităţi de a conduce afacerile şi societatea civilă, iar alte oraşe ale lumii sunt pe urmele sale”, a explicat WWF într-un comunicat.

Oraşul care a găzduit la sfârşitul anului 2015 Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP21), instituise încă din 2007 un “plan climatic” cu obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 75% până în 2050, comparativ cu nivelurile din 2004.

Capitala Franţei a creat o agenţie locală consacrată problemelor climatice ‘Agence Parisienne du Climat’, care începând cu anul 2011 contribuie la renovarea de clădiri şi asociază locuitorii acestor proiecte.

Municipalitatea sprijină vehiculele de livrare proprii, centrele de producere a biogazului pentru conversia deşeurilor în combustibili şi a lansat în anul 2013 un cadastru care permite ca toată lumea să vadă dacă acoperişul este orientat suficient de bine pentru a găzdui un panou solar, menţionează, WWF.

Selecţionată dintre 18 finalişti ai “Earth Hour Challenge”, candidatura Parisului “a sedus juriul prin politica sa pro-activă, inovatoare şi participativă”, a declarat Pascal Canfin, directorul general al WWF Franţa, pentru care “aceasta este o recunoaştere a noului său loc printre cele mai importante oraşe din materie de mediu”.

“Oraşele au fost întotdeauna în avangarda schimbării”, a reacţionat primarul Parisului Anne Hidalgo. “Cetăţenii sunt cei care vor salva clima (…) ca atare, lupta pentru mediu este o luptă socială: o luptă împotriva ignoranţei care a distrus atât natura cât şi sursa de hrană a umanităţii”, a mai spus Anne Hidalgo .

Printre finalişti, juriul a acordat menţiuni speciale oraşelor Belo Horizonte (Brazilia), Quito (Ecuador) şi Boulder (Colorado, SUA), mai informează AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online