Parlamentarii UE țin dezbaterea finală privind Brexit-ul înainte de votul decisiv

Parlamentarii UE au lansat marți o ultimă dezbatere cu privire la acordul comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, înaintea unui vot care se așteaptă să dea acordul aprobării copleșitoare.

Acest vot va fi ultimul pas către ratificarea acordului comercial și de cooperare UE-Marea Britanie, lovit în decembrie, după mai bine de patru ani de negocieri acerbe și neîncredere persistentă, deoarece Marea Britanie a încheiat 47 de ani de aderare la UE.

„Acesta este un divorț. Este un avertisment, Brexit. Este un eșec al Uniunii Europene și trebuie să învățăm lecții din asta … De ce 52% dintre britanici au votat împotriva Europei? … Datoria noastră este să ascultăm și să înțelegem sentimentele oamenilor „, le-a spus parlamentarilor, negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, care i-a adus o ovație permanentă pentru munca sa.

Acordul elaborat în ultimele zile ale anului 2020 a intrat în vigoare doar provizoriu până la sfârșitul lunii aprilie, în așteptarea aprobării de către Parlamentul European. Parlamentarii vor vota târziu marți, rezultatul fiind făcut public miercuri dimineață.

Nu există nicio îndoială că vor susține acordul, după ce comisiile de adunare l-au aprobat mai devreme cu 108 voturi împotrivă. În caz contrar, legăturile UE-Regatul Unit ar reveni la condițiile de bază ale Organizației Mondiale a Comerțului, cu cote și tarife.

Cu toate acestea, s-au îndoit că votul va continua, parlamentul protestând împotriva modificărilor britanice ale acordurilor comerciale din Irlanda de Nord, o mișcare unilaterală care a determinat Bruxellesul să inițieze acțiuni în justiție.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul comercial oferă fiecărui instrument secundar – soluționarea litigiilor și impunerea potențială a tarifelor – pentru a asigura respectarea acordului și a acordului de divorț Brexit.
„Lasă-mă să fiu clar: nu vrem să folosim aceste instrumente. Dar nu vom ezita să le folosim dacă este necesar”, a spus ea la începutul dezbaterii.

Odată ce parlamentul și-a dat acordul, cele 27 de țări din UE sunt așteptate să ștampileze acordul. Blocul va informa apoi Marea Britanie și acordul comercial va fi formal încheiat.

Parlamentarii votează, de asemenea, asupra unei rezoluții de 17 pagini, numind Brexit-ul „o greșeală istorică” și îndemnând Comisia să își continue acțiunile legale împotriva Londrei.

Textul afirmă că parlamentul regretă, de asemenea, domeniul de aplicare limitat al acordului, fără cooperarea în domeniul politicii externe sau al schimburilor de studenți, menționând că oportunitățile pentru economia britanică în mare parte bazată pe servicii sunt „reduse considerabil”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata