Parlamentul din Grecia a votat planul de austeritate

Parlamentul elen a adoptat vineri (5 martie 2010) planul de austeritate, în valoare de 4,8 miliarde de euro, în vreme ce Grecia este aproape paralizată de greve şi manifestaţii, transmite AFP.

Proiectul de lege intitulat ‘Măsuri de urgenţă pentru a face faţă crizei financiare’ are 20 de articole, şi a fost adoptat în cursul unei şedinţe parlamentare de urgenţă. Deputaţii Partidului socialist la putere, care deţin majoritatea în Parlamentul unicameral, au votat în favoarea planului de austeritate, în vreme ce Partidul comunist ultra-ortodox (KKE) a părăsit şedinţa, denunţând măsurile de austeritate.

Ministrul de Finanţe, Georges Papaconstantinou, a reiterat în cursul acestei dezbateri că Grecia ‘este într-o cursă contra cronometru pentru a recâştiga credibilitatea pieţelor, într-un moment critic pentru ţară’.
Deciziile adoptate de guvernul elen includ majorarea TVA cu două puncte procentuale, la 21 la sută şi reducerea cu 30 la sută a bonusurilor funcţionarilor din sectorul public. De asemenea, executivul va îngheţa în acest an pensiile în sectorul public.

Grecia a promis să-şi reducă deficitul public de la 12,7 la sută din PIB în 2009 la 8,7 la sută în 2010 şi sub 3 la sută în 2012. În acest scop, ea a anunţat un vast program de economii, care va fi aplicat sub controlul Comisiei Europene.
Vineri, activitatea economică din Grecia a fost puternic perturbată de o serie de greve declanşate la apelul marilor federaţii sindicale, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate aprobate de parlament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata