Parlamentul European susține acordul comercial inițial din Marea Britanie

Comisiile Parlamentului European pentru relațiile cu Marea Britanie au votat în mod covârșitor în favoarea acordului comercial și de cooperare post-Brexit, deschizând calea spre ratificarea sa finală.

Au suspendat votul în martie, în semn de protest față de modificările britanice la acordurile comerciale din Irlanda de Nord, despre care Bruxellesul spune că încalcă termenii Acordului de retragere a Brexitului.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după ani de negocieri chinuitoare cu privire la relațiile lor viitoare, dar multe detalii rămân neclare, ducând la neînțelegeri.

Comitetele UE pentru afaceri externe și comerț au susținut acordul comercial și de cooperare încheiat în decembrie cu 108 voturi pentru, 1 împotrivă și patru abțineri, a transmis parlamentul într-o declarație.

Camera completă trebuie să-și dea aprobarea și, deși este clar că acordul ar primi sprijin majoritar, nu este sigur că parlamentarii vor vota.

Parlamentul se confruntă cu un termen limită de la sfârșitul lunii aprilie, dar a declarat că dorește să vadă Marea Britanie aplicând protocolul privind Irlanda de Nord.
Dacă nu va exista vot în această lună și aplicarea provizorie a acordului nu va fi prelungită, atunci acordul comercial ar înceta să se aplice, lăsând Marea Britanie și Uniunea Europeană să tranzacționeze în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului cu tarife și cote.

Citeste si:  Marea Britanie va ușura regulile de listare pentru a consolida Londra după Brexit

Christophe Hansen, un parlamentar principal în legăturile post-Brexit, a declarat că Marea Britanie nu va fi de acord cu o altă prelungire, ceea ce înseamnă că sfârșitul lunii aprilie a fost o potențială margine de stâncă. Dar a susținut acordul joi.

„Plonjarea companiilor noastre într-o incertitudine reînnoită ar fi iresponsabilă și cu siguranță în interesul nimănui”, a spus el.

Liderii parlamentari s-au compromis săptămâna aceasta, permițând votul comitetului și ar putea totuși să decidă să pună acordul comercial în fața camerei plenare în sesiunea sa din 26-29 aprilie.

Impactul Brexit asupra Irlandei de Nord a contribuit la alimentarea celei mai grave violențe din provincie de ani de zile, dar retorica UE-Marea Britanie s-a redus și experții tehnici din ambele părți au încercat să depășească diferențele.

Citeste si:  Călătoriile, legumele şi benzina mai scumpe din cauza deprecierii lirei

Negociatorul britanic David Frost se va întâlni cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Comisia a declarat că întâlnirea a fost concepută ca un exercițiu de evaluare și pentru a oferi o orientare pentru discuțiile viitoare.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner