Pe măsură ce Biserica Poloniei îmbrățișează politica, catolicii pleacă

17

Katarzyna Lipka nu mai este catolică și spune că aceasta este o declarație politică.

La fel ca majoritatea polonezilor, tânăra de 35 de ani a marcat reperele vieții în Biserică, un far al libertății în vremea comunistă. La fel ca mulți, ea se îndepărtase. În noiembrie, după ce instanțele din țară au decretat o reducere a avortului pentru care episcopii făcuseră lobby, ea a depus acte pentru a le elimina.

„Obișnuiam să cred că este suficient să fiu pasivă – pur și simplu nu am luat parte”, a spus Lipka pentru Reuters, ghemuită într-un fotoliu din apartamentul ei. „Dar am decis să vorbesc.”

Pentru Lipka, avortul este doar o parte a problemei. Principala ei preocupare este că mulți polonezi, în special tinerii de pe rețelele de socializare, se plâng adesea de: extinderea crescândă a Bisericii în alte domenii ale vieții.

„Vreau – și cred că vor toți cei care părăsesc Biserica acum – să ne exprimăm obiecția față de ceea ce se întâmplă acum. Pentru a influența politica, drepturile noastre ”, a spus ea, adăugând că Bisericii i se permite să aibă o influență prea mare în domenii precum politica, cheltuielile de stat și educația.

Adulții tineri din multe țări devin mai puțin religioși, potrivit cercetărilor efectuate de Pew Center. În Polonia, un număr tot mai mare din cei 32 de milioane de catolici ai săi se îndepărtează. În 1989, când s-a încheiat guvernarea comunistă, aproape 90% dintre polonezi au aprobat Biserica, potrivit sondajului de opinie CBOS, afiliat de stat. Această cifră este acum de 41% – cea mai mică din 1993.

Relația dintre Biserică și stat în Polonia este guvernată de un acord semnat de Varșovia și Sfântul Scaun din 1993, care spune că sunt independenți și autonomi.

În realitate, polonezii văd o legătură din ce în ce mai explicită.

De exemplu, preoții au pus afișe electorale pe proprietatea parohiei sau au discutat despre alegeri în timpul slujbelor – aproape întotdeauna în favoarea partidului de guvernământ – în mai mult de 140 de cazuri în ultimii cinci ani, potrivit unui bilanț al Reuters al rapoartelor media locale arhivate. În acest timp, Polonia a organizat cinci alegeri.

„Ceea ce nu-mi place în Biserică este că transformă lăcașurile de cult într-un bazar politic, unde sunt schimbate drepturile mele”, a spus Lipka.

Conferința Episcopilor Polonezi, care reprezintă Biserica din țară, a refuzat să comenteze rolul clerului în campaniile politice.

Guvernul a declarat că a rămas imparțial față de credința religioasă și a protejat libertatea religioasă. „Relația dintre stat și Biserică, precum și alte organizații religioase se bazează pe respectarea autonomiei și independenței reciproce a acestora … precum și pe cooperarea pentru binele comun”, a spus într-o declarație prin e-mail.

În octombrie, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că femeilor ar trebui să li se interzică avortarea unui făt cu anomalii, o hotărâre pe care guvernul a aplicat-o pe 27 ianuarie. Aproximativ 1.000 de sarcini au fost întrerupte legal în fiecare an în Polonia, în special din cauza problemelor fetale.

Biserica consideră că orice avort este o crimă. Aceasta spune că nu a fost implicată în decizia instanței și oficialii guvernamentali au declarat, de asemenea, că nu au influențat Biserica. Dar în protestele de masă care au urmat, zeci de mii de oameni au blocat drumurile și centrele orașelor și purtau bannere cu sloganuri precum „Scoateți rozariile de pe ovarele mele”.
În Varșovia, mai mulți oameni au depus demisia în noiembrie anul trecut decât în ​​tot anul 2019. Cele 577 de acte de apostazie – procesul formal de părăsire a Bisericii – înregistrate între ianuarie și mijlocul lunii decembrie au fost aproape duble față de cifra din 2019.

După hotărârea privind avortul, Google polonez a înregistrat căutarea cuvântului „apostazia” la cel mai înalt nivel de la începutul numărării în 2004. Mii de persoane s-au înscris pe paginile de Facebook care sfătuiesc documentele necesare, care includ dovada recentă a botezului obținută de la parohia unde a avut loc ceremonia. Un site web care oferă documentație, www.apostazja.eu, a avut peste 30.000 de descărcări, spune fondatorul său.

„Oricare ar fi motivul, acest lucru este dramatic”, a declarat pentru Reuters arhiepiscopul Grzegorz Rys, unul dintre cei mai înalți clerici din Polonia.

Având în vedere amploarea revoltei, el crede că mulți renunță la protest pentru ceea ce consideră legături din ce în ce mai strânse între Biserică și partidul de drept și justiție (PiS). Evaluările partidului în majoritatea sondajelor de opinie au scăzut la aproximativ 30% față de peste 40% în august anul trecut.
Sebastian Duda, teolog și jurnalist catolic, spune că hotărârea instanței poloneze privind avortul a scos la iveală cât de mult a erodat credința – o tendință pe care el crede că a accelerat-o din cauza „căsătoriei evidente dintre PiS și Biserică”, despre care a spus că este inacceptabilă pentru multi.

Unii preoți, cum ar fi Pawel Batory din orașul sudic Rzeszow, spun că este timpul ca clerul să se retragă din politică.

Batory, care se număra printre peste 150 de preoți și călugărițe care au lansat un apel public în octombrie pentru o mai mare separare a Bisericii de Stat, se plânge de campaniile electorale în lăcașurile de cult.

Lipka spune că ea crede că opinia populară din țară în general se îndepărtează încet de catolicismul conservator.

Chiar și mama ei, o catolică devotată, este de acord cu unele dintre raționamentele ei, a spus ea, dar își face griji cu privire la ce rituri funerare se poate aștepta de la fiica ei.

„Mama nu știe alte înmormântări decât cele catolice”, a spus Lipka. „Și se teme de nou.”