Pe măsură ce Tesla face pasul către plata cu criptomonede, asigurătorii precauți urmăresc de pe margine nebunia criptografică

Dacă Tesla lui Elon Musk ar fi vrut să-și asigure toate investițiile recente în bitcoin de 1,5 miliarde de dolari împotriva multitudinii de capcane pe care le-ar putea întâlni, cum ar fi hacks, furturi și fraude, nu ar avea noroc.

Asigurătorii nu au ajuns încă la acceptarea tot mai mare a criptomonedelor ca investiție și în comerț: Musk a spus luna trecută că, clienții Tesla pot folosi acum bitcoin ca și plată.

Reglementările insuficiente și prețurile volatile ale bitcoin și ale altor criptomonede fac ca mulți asigurători să fie reticenți în a subscrie riscurile, în ciuda cererii în plină expansiune pentru protecția activelor digitale și a obligațiunilor personale ale directorilor și managerilor companiilor care se ocupă de criptomonede.

Asigurătorii și brokerii estimează că dintre puținii care oferă o astfel de asigurare, niciunul nu poate oferi acoperire de peste 750 de milioane de dolari pentru niciun client.

Tesla nu a răspuns la o solicitare a Reuters pentru comentarii.

Riscurile sunt considerabile, compania de securitate cibernetică din SUA, CipherTrace, estimează pierderile raportate din furturi, hacks și fraude, în valoare totală de 1,9 miliarde de dolari în 2020.

„Asigurătorii au doar o capacitate finită pe care o pot scrie în acest spațiu, astfel încât este într-adevăr un caz de a intra rapid”, a spus Ben Davis, lider pentru tehnologii emergente și asigurări internaționale cu Superscript, un broker Lloyd’s of London cu clienți de criptomonede.

Dar, deși atât criminalitatea, cât și cererea de protecție au urmărit creșterea meteorică a criptomonedelor, subscrierea unor astfel de riscuri rămâne o afacere de nișă oferită de asigurătorii specialiști pe piața Lloyd’s și în Bermuda. Asigurătorii care au vorbit cu Reuters au refuzat să fie numiți în timp ce discutau despre o zonă de afaceri atât de sensibilă.

Riscul ridicat de hacking înseamnă că, companiile mai mici care caută protecție pentru „portofelele fierbinți” – active digitale stocate online – pot fi acoperite de obicei cu aproximativ 10 milioane de dolari, limitele cele mai mari depășind rareori gama de 100-200 milioane de dolari, au spus asigurătorii și brokerii.

Ambiguitatea juridică din jurul activelor, cu autoritățile de reglementare de top din întreaga lume care solicită reguli globale pentru criptomonede, acționează și ca un factor de descurajare pentru asigurători.

Criptomonedele s-au străduit să câștige încrederea investitorilor obișnuiți și a publicului larg datorită naturii lor speculative și a potențialului de spălare a banilor.

Asigurările pentru directorii și directorii companiilor de criptomonede, cum ar fi bursele sau custodii care doresc să-și protejeze activele personale, sunt, de asemenea, insuficiente, au spus brokerii și asigurătorii.

O potențială scădere semnificativă a valorii criptomonedelor ar putea declanșa procese din partea investitorilor, care la rândul lor ar putea lăsa asigurătorul în cârlig în cazul în care procesul ar afecta activele personale ale directorilor unei firme.

„Asigurătorii se îngrijorează, deoarece atunci când există volatilitate, ei ajung să țină geanta”, a spus Davis.

Davis a adăugat că Superscript trebuie să depună „multă muncă” pentru ca directorii și ofițerii să acopere clienții.

Brokerii spun că văd o cerere în creștere pe care pur și simplu nu o pot compara cu o ofertă suficientă.

Jacqueline Quintal, lider al activelor digitale din SUA la Marsh, cel mai mare broker de asigurări din lume, a declarat că trimite apeluri de la companii care caută protecție pentru activele lor sau de la persoane care le administrează, de câteva ori pe săptămână, comparativ cu o dată la două săptămâni, aproximativ șase luni în urmă.

Davis al lui Superscript a declarat că cererea s-a dublat, dacă nu triplat din ianuarie, în aceeași perioadă a anului trecut.

Mulți custodi și schimburi de criptomonede caută, de asemenea, să crească limitele în politicile lor existente pe măsură ce valoarea criptomonedelor a crescut, au spus asigurătorii și brokerii.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata