Pelerinii care vor merge la Mecca vor purta o brăţară electronică

Musulmanii care vor călători în acest an în pelerinaj la Mecca vor fi solicitaţi să poarte o brăţară electronică de securitate după confuzia creată în urma busculadei soldate cu morţi în hagialâcul de anul trecut, a informat vineri, 1 iulie, presa saudită, citată de agenţia France Presse (AFP).

Recurgerea la această tehnologie va ajuta autorităţile saudite să trateze pelerinii şi să-i ‘identifice’, potrivit cotidianelor ‘Arab News’ şi ‘Saudi Gazette’.

La 24 septembrie 2015, în timpul ultimului pelerinaj la Mecca, o busculadă gigantică a dus la pierderea vieţilor a cel puţin 2.297 de credincioşi, potrivit datelor compilate din bilanţurile furnizate de guvernele străine. Pentru multe dintre victime au existat dificultăţi în a fi identificate. Autorităţile saudite au consemnat în bilanţul lor oficial 769 morţi în această busculadă, cel mai tragic eveniment din istoria pelerinajelor.

Sutelor de mii de credincioşi aşteptaţi în Arabia Saudită în septembrie li se va cere să poarte această brăţară care va fi rezistentă la apă, va avea ataşat un sistem de urmărire prin GPS şi va conţine informaţii personale şi medicale, potrivit presei locale.

Printre datele stocate, cotidianul ‘Arab News’ le citează pe cele cu privire la intrarea pelerinilor în regat, numărul lor de vize, adresa şi numărul paşaportului.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Nayef, ministru de Interne, care prezidează comisia pentru pelerinaj, a ordonat o anchetă cu privire la busculada de anul trecut ale cărei rezultate nu au fost încă făcute publice.

Pentru a spori securitatea la Mecca, peste 800 de camere de supraveghere au fost instalate în jurul Marii Moschei, locul cel mai sacru al Islamului, potrivit cotidianului ‘Saudi Gazette’ citat de AFP.

Milioane de credincioşi se adună în fiecare an în Arabia Saudită pentru ritualurile marelui pelerinaj, dar şi în pelerinaje mici numite ‘umra’ (vizitarea oraşului Mecca în orice moment al anului, fără a avea loc o adunare pe Câmpia ‘Arafat’). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata