Pensie de peste 13 milioane de euro pentru un consilier al British Petroleum

Consilierul delegat al British Petroleum, Tony Hayward, a cărui plecare din compania petrolieră este aşteptată, ar putea primi o pensie de 11,8 milioane de lire sterline (circa 13 milioane de euro).

Este ceea ce confirmă Financial Times, care precizează că responsabilul va primi o pensie echivalentă cu salariul său anual, estimat la un milion de lire în 2009, şi cu fondul de pensii estimat la 10,8 milioane de lire, fapt care îi va permite să primească 584.000 de lire anual după vârsta de 60 de ani, notează luni ziarul La Vanguardia care citează cotidianul britanic.

Potrivit ziarului britanic, oficialul ar putea rămâne în post până în luna septembrie când postul său va fi preluat de americanul Bob Dubley, care conduce în prezent operaţiunile de curăţire a apelor Golfului Mexic desfăşurate de BP. Se pare că Hayward a acceptat să plece de comun acord cu compania pentru a ajuta la refacerea imaginii BP, după explozia plataformei Deepwater Horizon la 20 aprilie, în care au murit 11 oameni.

Consiliul administrativ al BP se întruneşte luni pentru a decide viitorul lui Hayward cu o zi înainte să fie date publicităţii rezultatele companiei corespunzătoare celui de-al doilea trimestru. Potrivit mass-media britanice, BP ar putea anunţa cele mai mari pierderi trimestriale din istoria sa cifrate la 8,4 miliarde de lire sterline.
În faţa puternicului interes mediatic suscitat de aşteptata demisie a lui Hayward, compania s-a limitat să spună că ‘nu există o decizie finală’ privind viitorul consilierului său delegat.

Oficialul în vârstă de 53 de ani şi foarte criticat pentru scurgerile de ţiţei în apele Golfului Mexic şi-a negociat zilele acestea condiţiile plecării din companie.
Aflat în fruntea BP din 2007, responsabilul a suscitat controverse prin declaraţiile sale în urma accidentului spunând, de exemplu, că vrea să rezolve criza doar pentru ca viaţa lui să-şi recupereze cursul normal.

Potrivit mass-media britanice, BP ar putea anunţa marţi alocarea sumei de 21,660 miliarde de lire care acoperă costurile clopotului plasat în jurul puţului, precum şi despăgubirile şi amenzile pe care va fi obligată să le achite, care se vor reflecta substanţial în cifrele celui de-al doilea trimestru.

Hayward, care lucrează de 28 de ani în companie nu i-a convins pe membrii Congresului american care l-au audiat luna trecută având în vedere că nu a răspuns cum se aştepta la întrebările privind accidentul şi scurgerile de ţiţei. BP caută o nouă strategie pentru a se apăra de o eventuală ameninţare de cumpărare din partea unor companii, precum ExxonMobil sau Royal Dutch Shell, potrivit presei din Marea Britanie.

Compania şi-a pierdut peste 40% din valoare la începutul dezastrului, ajungând de la 125 de miliarde de lire la 75 de miliarde, fapt ce a avut consecinţe asupra veniturilor de 18 miliarde de lire ale investitorilor britanici care deţineau acţiuni la BP. Potrivit anunţului făcut săptămâna trecută, costul pe care îl presupun scurgerile de petrol se ridică la 3,5 miliarde de lire.
Aproximativ 46.000 de persoane şi 6.400 de ambarcaţiuni au participat la operaţiunile de curăţire după explozia şi scufundarea platformei Deepwater Horizon. Totuşi, BP insistă că este o companie puternică şi poate face faţă crizei, graţie generării de foloase şi de facilităţi bancare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata