Pensionarii britanici o duc mai rău decât cei din România, fiind printre cei mai săraci din Europa

34

Marea Britanie are o proportie mai mare de pensionari care traiesc sub limita saraciei decât România, batrânii din Regatul Unit numarându-se printre cei mai saraci din Europa, fiind depasiti doar de cei din Estonia, Letonia si Cipru, indica cifrele furnizate de organismul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, preluate de cotidianul britanic Daily Mail.

Comparatiile, bazate pe cifre furnizate de catre Uniunea Europeana, vin dupa 10 ani in care pensionarii au avut o situatie din ce in ce mai proasta in Marea Britanie.

Situatia actuala este cauzata de faptul ca sumele destinate celor mai saraci pensionari au scazut sub cele acordate celui mai sarac grup din societatea britanica, mamele singure.

De asemenea, membrii cabinetului de la Londra recunosc ca pensionarii cu venituri si locuinte proprii sufera ca urmare impactului unui impozit la case in crestere.

Cifrele oferite de catre Eurostat au fost compilate de catre fundatiile Age Concern si Help the Aged si releva proportia de pensionari din fiecare stat al UE care traieste cu venituri sub 60% din venitul mediu.

În Marea Britanie, aproximativ una din 3 persoane cu vârsta peste 65 de ani (sau 30%), are venituri sub pragul saraciei.

Acest procent este insa mai mic decât in Cipru, unde 51% dintre pensionari traiesc sub pragul saraciei, Letonia, cu 33% si Estonia, cu acelasi procent.

Spre deosebire de Marea Britanie, remarca cotidianul britanic, doar 19% dintre pensionarii români si 8% dintre cei polonezi traiesc in conditii mizere de viata.

De asemenea, fata de Regatul Unit, pensionarii o duc cu mult mai bine in Germania, unde doar 17% dintre batrâni sunt extrem de saraci, in Franta, unde doar 13% sunt in aceasta situatie si in Olanda, cu 10% pensionari extrem de saraci.

Tara unde pensionarii o duc cel mai bine este, potrivit Eurostat, Cehia, unde doar 5% dintre pensionari, sau unul din 20, traiesc sub limita saraciei.

Tarile care prezinta cel mai mare risc ca pensionarii sa fie extrem de saraci sunt: Cipru cu 51% dintre pensionari traind cu sub 60% din venitul mediu, Letonia (33%), Estonia (33%), Marea Britanie (30%), Lituania (30%), Irlanda (29%), Spania (28%), Portugalia (26%), Belgia (23%), Grecia (23%), România (19%), Bulgaria (18%), Germania (17%), Franta (13%), Olanda (10%), Polonia (8%), Republica Ceha (5%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata