Peste 20 de filme sprijinite prin finanţare MEDIA, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de la Cannes

Peste 20 de filme regizate de unele dintre cele mai mari nume ale cinematografului european și care sunt sprijinite prin finanțare MEDIA în cadrul programului „Europa Creativă” al Uniunii Europene vor rula la cea de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes (14-25 mai).

Printre acestea se numără șapte filme aflate în competiție pentru premiul cel mare, Palme d’Or, a informat luni Comisia Europeană.

La festival va fi prezent și comisarul european pentru cultură, Androulla Vassiliou, pentru a înmâna cel de-al treilea premiu anual MEDIA al Uniunii Europene regizorului și producătorului celui mai bun nou proiect cinematografic care a beneficiat de finanțare în cadrul programului „Europa Creativă”. Comisarul va avea, de asemenea, întâlniri cu tineri realizatori de film și reprezentanți din domeniu pentru a discuta noul program „Europa Creativă”, lansat în ianuarie cu un buget de aproape 1,5 miliarde de euro pentru următorii șapte ani ? cu 9% mai mult decât în anii precedenți.

Printre filmele selecționate sprijinite de MEDIA se numără filmul ales pentru a deschide festivalul, ‘Grace of Monaco’, cu Nicole Kidman în rolul eroinei de la Hollywood care s-a căsătorit cu un prinț. Celelalte sunt producții noi ale unor regizori europeni celebri, precum Michel Hazanavicius (câștigătorul a cinci premii Oscar în 2012 pentru ‘The Artist’), Mike Leigh (câștigătorul premiului Palme d’Or în 1996 pentru ‘Secrets&Lies’), Ken Loach (câștigătorul premiului Palme d’Or în 2006 pentru ‘The Wind That Shakes The Barley’), legendarul Jean-Luc Godard și belgienii Jean-Pierre și Luc Dardenne (câștigătorii premiului Palme d’Or în 1999 pentru ‘Rosetta’ și ai marelui premiu în 2011 pentru ‘Le gamin au vélo’). Wim Wenders (câștigătorul din 1984 al premiului Palme d’Or pentru ‘Paris, Texas’) este prezent în secțiunea Un Certain Regard.

Cele 21 de filme finanțate de UE care urmează să fie proiectate la Cannes reprezintă o varietate de țări europene, de limbi, de genuri și de talente. Până în prezent, acestea au primit un total de peste 1,3 milioane de euro de finanțare MEDIA, dar această cifră este probabil să crească semnificativ ca urmare a vizibilității oferite de festival și a interesului distribuitorilor.

„Sunt încântată că filmele europene selectate pentru finanțare MEDIA se află din nou în lumina reflectoarelor la Cannes. Mai mult de 50% din fondurile noului nostru program ‘Europa Creativă’ vor fi alocate sprijinirii producției și distribuției cinematografice europene, precum și formării realizatorilor de film și a tehnicienilor. Această investiție asigură diversitatea culturală și lingvistică, o mai largă gamă de opțiuni pentru cinefili și o industrie mai competitivă. Sunt mândră că am obținut o majorare a bugetului pentru ‘Europa Creativă’ într-un moment în care se fac reduceri semnificative ale cheltuielilor pentru cultură, că am jucat un rol important în apărarea excepției culturale și că am contribuit la asigurarea faptului că noile noastre norme privind ajutoarele de stat continuă să sprijine finanțarea publică a producției de filme”, a declarat comisarul Vassiliou, citată de site-ul Comisiei.

‘Europa Creativă’ este a cincea generație de programe de finanțare ale UE care sprijină sectoarele culturale și creative. Ea combină programele MEDIA și Cultură ale UE. Programul va aloca cel puțin 56% din bugetul său pentru subprogramul MEDIA. MEDIA sprijină producția, distribuția și promovarea conținutului produs de industriile cinematografice și audiovizuale din UE. Unul dintre obiectivele sale principale este de a-i ajuta pe realizatorii de film europeni să ajungă la piețe aflate dincolo de frontierele naționale și europene.

‘Europa Creativă’ va oferi finanțare pentru cel puțin 250.000 de artiști și de profesioniști din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme și 4.500 de traduceri de cărți. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiară care va permite întreprinderilor mici din domeniul culturii și creației să obțină credite bancare în valoare de până la 750 de milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata