Peste jumătate din fermele eoliene din Marea Britanie, amplasate în zone cu puţin vânt

18

Peste jumătate din fermele eoliene din Marea Britanie au fost amplasate în zone unde nu este suficient vânt, relatează Daily Mail. Fermele respective operează la sub 25% din capacitate, iar în Anglia cele aflate în această situaţie reprezintă 70% din total.

Whitelee, ferma eoliană cea mai mare din Europa, situată în apropiere de Glasgow, are în componenţă 140 turbine care anul trecut au funcţionat la sub 25% din capacitate. Experţii susţin că subvenţiile extrem de generoase au făcut ca sute de turbine eoliene să apară în locuri în care nu bate suficient de tare vântul.
Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la Blyth Harbour, în Northumberland, unde cele nouă turbine au funcţionat la doar 4,9% din capacitate.

O altă fermă eoliană, din North Yorkshire, funcţionează la doar 5,3 % din potenţial, susţine analiza datelor din 2009 furnizate de autoritatea pentru reglementarea în domeniul energiei, Ofgem. De asemenea, cele zece turbine de la Burton Wold în Northamptonshire, instalate de doar trei ani, au funcţionat la doar 19% din capacitate.

Potrivit Daily Mail, dezvăluirea faptului că atât de multe ferme eoliene funcţionează sub capacitate va fi de interes pentru cei care susţin că acestea sunt pur şi simplu nişte investiţii scumpe.
Michael Jefferson, profesorul de afaceri internaţionale de la London Metropolitan Business School care a efectuat analiza, susţine că stimulentele financiare menite să ajute Marea Britanie să-şi îndeplinească obiectivele privind energia verde încurajează firmele să îşi amplaseze firmele eoliene în locuri necorespunzătoare.

Astfel, în cadrul sistemului cunoscut sub numele ‘Renewable Obligation’, contribuabilii britanici plătesc anual un miliard de euro în facturile pentru încălzire pentru a subvenţiona orientarea către energia provenită din surse regenerabile.
Potrivit lui Jefferson, subvenţionarea totală ar trebuie să se limiteze la turbinele care funcţionează la peste 30% din capacitate – cea ce se întâmpla anul trecut doar în cazul a 8 din cele 104 de ferme eoliene situate pe uscat din Anglia.

De asemenea, potrivit cercetătorului citat, cele care funcţionează la sub 25% din capacitate nu ar trebui să fie eligibile pentru niciun fel de subvenţie. Marea Britanie deţine în prezent 2.906 de turbine eoliene în peste 264 de locaţii. Pentru următorii 12 ani sunt planificate însă alte 7.000 de turbine pentru a îndeplini obiectivele europene privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata