Piaţa comună îi face pe europeni mobili

Îndată ce barierele pentru imigraţie cad, oamenii devin mai mobili, ceea ce demonstrează şi UE. Migraţia între statele care deţin reguli comune referitoare la libertatea circulaţiei se numără printre cele mai mari ‘mişcări migratorii’ din statele industrializate, aşa cum reiese dintr-un studiu al OECD, preluat de ziarul austriac Die Presse.

În interiorul pieţei comune europene acest lucru este valabil pentru circa jumătate din imigranţi (44 la sută). Între timp, numărul de persoane care circulă pe o perioadă mai lungă în cadrul UE depăşeşte chiar şi procentajul reprezentat de reunificarea familială (28 la sută), care în SUA este ‘categoria principală’ în cazul şederilor permanente.

În unele ţări ‘străinii europeni’ reprezintă chiar peste jumătate din numărul imigranţilor regulaţi, de exemplu în Elveţia (78 la sută), Norvegia (63 la sută) sau Austria şi Danemarca (61 la sută). Raportul OECD a confirmat trendul migraţionist mondial.
Aşa cum relata deja ziarul Die Presse, din cauza crizei numărul de imigranţi este în scădere pentru prima oară după decenii. În spaţiul OECD imigrarea cetăţenilor străini a scăzut în 2008 cu 6 la sută, la un total de 4,4 milioane imigranţi.

Dat fiind că nu mai există locuri de muncă, vin şi mai puţini muncitori sezonieri, numărul acestora micşorându-se, conform OECD, cu 4 procente. Cel mai mare ‘exoď vine din China. Deja zece la sută din totalul muncitorilor care merg să se stabilească într-una din ţările OECD sunt chinezi. Cei mai mulţi se duc în Japonia sau Coreea, însă 20 la sută dintre ei vin şi în Europa, mai mult decât în SUA, Australia sau Canada.

Pe locul doi în cadrul ‘naţiunilor de emigranţi’ se află Polonia, urmată de India şi Mexic. Din cauza crizei, emigraţia din Polonia – mai ales către alte ţări membre UE – a scăzut.
A crescut în schimb numărul solicitanţilor de azil. Cele mai importante ţări de primire au fost SUA, urmate de Franţa, Canada, Marea Britanie şi Italia. Aici şi-au găsit un nou cămin circa 30.000 de persoane care s-au refugiat din faţa terorii şi persecuţiei. Raportat la numărul de locuitori, Norvegia, Suedia şi Elveţia au fost statele cele mai generoase şi deschise. Închise au rămas în schimb porţile în Austria.

Aici au solicitat în 2009 azil 15.800 de persoane, cu 23 la sută mai multe decât în 2008, însă din cauza politicii restrictive numărul de naturalizări, de 8.000 de persoane, este atât de mic cum nu a mai fost de două decenii. OECD avertiza în raportul său europenii vizavi de miopia politicii restrictive a imigraţiei, mai ales în ce priveşte pensiile.
În cazul în care rata imigraţiei va rămâne la nivelul actual, populaţia activă din ţările OECD va creşte între 2010 şi 2020 cu doar 1,9 procente, comparativ cu creşterea de 8,6 procente de acum zece ani, avertiza raportul. Deja de pe acum, în unele ţări 90 la sută din creşterea populaţiei se datorează imigraţiei iar Austria se numără printre aceste ţări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata