Pierre Moscovici, desemnat de Franţa candidat pentru un post de comisar european

Președintele francez Francois Hollande l-a anunțat pe președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre decizia sa de a-l desemna pe fostul ministru socialist de finanțe Pierre Moscovici pentru un post de comisar european, au precizat pentru AFP mai multe surse apropiate acestui dosar.

Scrisoarea oficială de candidatură va fi trimisă la 31 iulie pentru a-i permite lui Juncker să repartizeze portofoliile și să-și prezinte echipa liderilor europeni la summitul acestora de la 30 august.

Președintele francez a confirmat că și-ar dori pentru țara sa un post de vicepreședinte al CE și postul de comisar pentru afaceri economice.

Totuși, portofoliul ce va fi oferit lui Moscovici nu este totuși stabilit, din cauza rezervelor exprimate de ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, față de ideea de a oferit Franței responsabilitatea de a se ocupa de respectarea rigorii bugetare în UE.

„Nu ar fi un cadou pentru Pierre Moscovici, deoarece credibilitatea și imparțialitatea sa vor fi mereu puse la îndoială”, a subliniat o sursă europeană.

Ideea creării unui portofoliu special consacrat relansării creșterii economice prin investiții este în discuție cu Juncker.

Postul ar fi în linie cu misiunea privind „contribuția politicilor europene la creștere și crearea de locuri de muncă” conferită lui Pierre Moscovici de Francois Hollande. Însă francezii vor să știe exact condițiile și mijloacele de care va putea beneficia ocupantul acestui nou post înainte de a renunța la pretențiile lor privind portofoliul afacerilor economice.

Decizia lui Hollande pune capăt speculațiilor care durează de mai multe săptămâni. Mai multe personalități politice s-au aflat în cărți pentru o candidatură, printre care fostul ministru Elisabeth Guigou, președinta Comisiei de Afaceri Externe din Adunarea Națională, și eurodeputata Pervenche Beres.

Însă acest lucru nu rezolvă problema lui Juncker, care așteaptă candidaturile din partea liderilor europeni pentru a-și forma echipa. O singură femeie a fost desemnată pentru moment de un guvern: Vera Jourova, ministru liberal pentru dezvoltare locală din Cehia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata