Poate Václav Klaus să obstrucţioneze Europa?

 
Presedintele ceh Václav Klaus a obtinut aprobarea, atât la Praga cât si in afara Cehiei, pentru noua sa abordare critica la adresa Uniunii Europene, care se desparte de nationalismul vulgar pe care l-a practicat pâna acum, noteaza revista germana Der Spiegel. Presedintele ceh, a carei tara preia, la 1 ianuarie, presedintia prin rotatie a UE, este un expert atunci când vine vorba de eticheta, vorbind extrem de incet si fortându-si astfel interlocutorul sa il asculte cu atentie.
 
Nu, spune el, nu este un oponent al Uniunii Europene, ci un “realist” in privinta UE, prin contrast cu multi “naivi” care “aproba pasiv si fara discriminare tot ce vine de la Bruxelles”. Klaus, fost profesor de finante, a gândit probabil la fel si despre membrii delegatiei europarlamentare de la Strasboug, care l-au vizitat in urma cu 2 saptamâni la Hradjin (Castelul din Praga).
 
Delegatia, care includea nume cum ar fi presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, si liderul verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a calatorit la Praga intr-o incercare de a face apel la constiinta lui Klaus, un cunoscut eurosceptic, in conditiile in care tara sa va prelua presedintia UE pe fondul momentelor extrem de dificile pe care le strabate Europa ca urmare a crizei financiare. Conversatia dintre “naivii” de la Bruxelles si “realistul” de la Praga a degenerat insa in disputa.
 
Parlamentarii l-au acuzat pe Klaus ca tine partea oponentilor irlandezi fata de UE, in timp ce Klaus a reclamat “ca nimeni nu i s-a mai adresat in aceasta maniera si pe acest ton de sase ani”. Rezultatul a fost ca presedintele ceh a ramas neinduplecat, Insistând ca Tratatul de la Lisabona trebuie renegociat, Cehia fiind, de altfel, singurul stat membru al UE, care nu a ratificat tratatul, cu exceptia Irlandei.
 
Potrivit Der Spiegel, Klaus este initiatorul unui versiuni cehe de spirit critic la adresa UE, o versiune calma si intelectuala, care, asemenea profetului sau, argumenteaza in numele libertatii, in special a libertatii pietei, despartindu-se de retorica nationalista bombastica, pentru a critica UE pentru birocratia si deficitul sau de democratie. Acest tip de spirit critic vine in contrast cu cel al unor vecini ai sai est-europeni, cum ar fi Polonia, al carei euro-scepticism izvoraste dintr-o mândrie nationala prea repede iritabila si din complexe istorice.
 
Pe de alta parte, publicatia remarca situatia dificila a premierului Mirek Topolánek de a-si impune parerea fata de presedinte, in conditiile in care seful executivului a facut pace cu UE in urma cu mai multi ani, asemenea multor politicieni din formatiunea sa, Partidul Democratic Civic (ODS).
 
Desi premierul si presedintele, de altfel cel mai popular politician al tarii, sunt din acelasi partid, ODS, cei doi nu se agreeaza deloc, unul din motive fiind probabil aceasta atitudine diferita fata de UE. Disputa cu presedintele Klaus nu este insa singura sursa de ingrijorare pentru Topolanek. Premierul isi datoreaza mandatul câtorva “tradatori” din opozitie, in lipsa carora administratia sa nu ar fi obtinut majoritatea in parlament.
 
În urma cu 2 saptamâni, Klaus a lansat probabil ultimul sau atac asupra premierului. Sustinatorii presedintelui din ODS au incercat sa il dea jos pe Topolanek din functia de presedinte al ODS si sa il instaleze in locul sau pe primarul Pragai, Pavel Bém, insa incercarea a esuat, in principal pentru ca membrii ODS din zonele rurale, care beneficiaza de ajutoare puternice europene, l-au sustinut pe premier.
 
Mai mult, in ODS, un partid creat de presedintele Klaus, euroscepticii au pierdut majoritatea. Presedintele nu a renuntat insa la lupta, asa ca dupa mai multi ani in care s-a multumit sa fie presedinte de onoare al ODS, Klaus intentioneaza sa intoarca spatele propriului partid si sa creeze un altul nou, a carei principala caracteristica va fi atitudinea critica fata de UE.
 
Der Spiegel remarca ca si votantii social-democrati si comunisti apreciaza atitudinea neinduplecata a lui Klaus fata de Bruxelles. Mai mult, parerile sale si-au gasit o audienta receptiva si la nivel international, ceea ce l-ar putea determina pe presedintele ceh sa incerce sa coopereze cu alti oponenti ai UE pentru crea un grup international care sa obstructioneze UE.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata