Politica UE privind schimbările climatice: ambiţioasă ca obiective, săracă în finanţări

Agentia France Presse prezinta principalele puncte, deja atinse sau in curs de negociere, ale pozitiei europene privind lupta impotriva incalzirii climei. Aceasta pozitie va fi discutata joi si vineri la Bruxelles, in cadrul reuniunii la nivel inalt a liderilor UE, in vederea summitului de la Copenhaga.

REDUCEREA EMISIILOR: Europenii se declara pregatiti sa ridice de la 20 la 30% nivelul cu care ei doresc sa reduca emisiile de gaze ce provoaca efectul de sera, fata de nivelul inregistrat in 1990, cu conditia ca si “celelalte tari dezvoltate sa se angajeze ca vor atinge reduceri comparabile si ca tarile in curs de dezvoltare sa-si aduca, la rândul lor, contributia”. Mai mult, europenii se exprima in favoarea unei reduceri a emisiilor, la nivel mondial, cu 80-95% pâna in 2050, fara sa fixeze constrângeri.

MĂSURI DE APĂRARE ÎN CAZUL UNUI ESEC LA COPENHAGA: “Este posibil de prevazut masuri adecvate, respectând regulile comertului international”. Uniunea Europeana refuza sa vorbeasca de ideea taxei la frontiere, promise de Franta. “Astfel de amenintari nu ajuta la nimic inaintea negocierilor”, a reafirmat luni presedintia suedeza.

ASISTENTA ACORDATĂ TĂRILOR SĂRACE: Tarile bogate si emergente vor trebui sa ajute tarile sarace sa faca fata efectelor schimbarilor climatice si sa-si dezvolte economii bazate din ce in ce mai putin pe combustibili fosili. Europenii trebuie sa se puna de acord asupra contributiilor totale la acest efort financiar, ce ar putea atinge mai multe miliarde de euro pe an, si asupra repartizarii acestuia. Cu o singura retinere: sumele pentru fiecare natiune vor fi calculate in functie de cât de bogata este acea tara sau in functie de nivelul lor de poluare?

DOMENIILE MARITIM SI AERIAN: UE cere o reducere de 20% in raport cu nivelul din 2005 pentru emisiile navelor maritime si de 10% pentru cele aeriene; cele doua sectoare de activitate nu au fost luate in calcul pâna acum, desi, luate impreuna, ele contribuie la poluarea mondiala cu 8%.

PĂDURILE: UE pledeaza pentru o reducere a emisiilor provocate de despaduriri si degradarea padurilor primare in tarile in curs de dezvoltare. Blocul comunitar spera, de asemenea, in prezervarea si gestionarea durabila a acestora, cu scopul de a spori rolul padurii de stocare a CO2. Padurile din tarile dezvoltate sau in tranzitie cum sunt Rusia, China si India, trebuie, de asemenea, luate in calcul, “tinând cont de vârsta acestora”.

TRANSFERURILE DE TEHNOLOGIE: UE ins ista asupra necesitatii protejarii si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala pentru promovarea inovarii tehnologice si pentru incurajarea investitiilor sectorului privat” in acest domeniu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata