Poliţiştii rutieri bulgari nu vor mai folosi camere mobile cu radare

19

Poliţiştii rutieri bulgari nu mai vor avea dreptul să folosească camere mobile cu radare, informează vineri pe prima pagină ziarele sofiote Sega, Monitor şi Standart.

Curtea Supremă Administrativă a decis în unanimitate că şoferii pot fi amendaţi doar pe baza înregistrărilor făcute cu o cameră fixă. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, dar nu va fi retroactivă: cei care şi-au plătit deja amenzile, nu-şi vor primi banii înapoi, dar cei care au primit amenzi, dar nu le-au achitat încă, le vor putea contesta în instanţă, explică Sega.

Judecătorii au decis să interzică folosirea camerelor mobile deoarece, în opinia lor, acest mijloc de control creează condiţii de fraude din partea poliţiştilor. Potrivit magistraţilor, este foarte greu să fie dovedită amplasarea unei camere când aceasta se află într-o maşină a poliţiei. De exemplu, maşina poliţiei ar putea să staţioneze nu după, ci înaintea unui semn de circulaţie care indică limita de viteză şi în acest fel să fie amendaţi şoferi care circulă regulamentar.

Judecătorii mai afirmă că obiectivul camerelor trebuie să fie prevenţia, ci nu sancţionarea. Şoferii trebuie avertizaţi că vor trece pe lângă o cameră cu radar şi nu să fie filmaţi în secret, a comentat un magistrat pentru ziarul Sega.

În 2012, poliţia bulgară a aplicat 280.000 de amenzi pe baza filmărilor făcute cu 51 de camere video mobile. În prezent, poliţia bulgară dispune de 134 de astfel de camere video, ceea ce înseamnă că numărul amenzilor impuse în anul 2013 a crescut semnificativ, mai scrie Sega. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata