Polonezii sunt chemaţi să mănânce mere pentru a protesta faţă de embargoul instituit de Rusia

21

„Mâncați mere împotriva lui Putin” – este numele campaniei lansate pe Twitter ce invită polonezii să combată cu umor embargoul instituit de Rusia împotriva importurilor de fructe și legume din Polonia ca represalii la noua serie de sancțiuni occidentale, consemnează AFP.

Inițiativa, sprijinită de numeroși ziariști, de personalități politice și publice, are ca obiectiv sprijinirea agricultorilor polonezi afectați de embargoul rus, Polonia fiind primul exportator mondial de mere.

Pe hatshtag-ul de pe Twitter intitulat „mănânc merele”, zeci de persoane și-au postat poze în care țin în mână un măr ori o sticlă cu rachiu de mere. Alții sugerează meniuri pe bază de mere și încurajează ‘patriotismul fructifer’, ori îi oferă lui Putin cotorul unui măr.

„Alăturați-ne acțiunii noastre pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus”, a scris tot pe Twitter Stanislaw Koziej, consilierul pentru securitate națională al președintelui Bronislaw Komorowski.

Potrivit Ministerului polonez al Agriculturii, piața rusă absoarbe aproape 7% valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale Poloniei, cantitatea de mere livrată anual fiind de circa un milion de tone.

Serviciile sanitare ruse au anunțat miercuri interzicerea importurilor de fructe și legume din Polonia începând cu data de 1 august. Decizia este motivată oficial de ‘neregulile repetate’ în acte și nerespectarea procedurilor, dar ea este de fapt o măsură de retorsiune în fața înăspririi sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru sprijinul oferit de aceasta din urmă separatiștilor din estul Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin este acuzat frecvent că folosește arma comercială, sub pretextul unor rațiuni de ordin sanitar, ca mijloc de presiune diplomatică, procedând la fel și împotriva Ucrainei și Republicii Moldova după ce aceste state au semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

UE a decis marți instituirea de sancțiuni cu caracter economic împotriva Rusiei, acestea prevăzând blocarea accesului unor bănci și companii ruse pe piețele financiare europene și interzicerea furnizării de arme și tehnologii sensibile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News