Polonia, prima ţară emergentă care revine pe pieţele de obligaţiuni; România intenţionează să facă acelaşi lucru

Polonia a devenit miercuri, 2 septembrie, prima țară emergentă care a revenit pe piața de eurobonduri după o pauză de cinci săptămâni, iar România intenționează la lanseze și ea o ofertă similară chiar în cursul acestei luni, transmite Bloomberg.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, a strâns miercuri un miliard de euro din vânzarea de obligațiuni cu maturitatea la 9 septembrie 2025, la un randament de 1,592%. Este prima emisiunea de eurobonduri lansată după ce Slovenia a obținut 300 milioane de euro în data de 30 iulie.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Enache Jiru, a declarat miercuri că România ar putea accesa și ea piețele financiare internaționale, pentru prima dată în acest an, pentru o emisiune de un miliard de euro care este posibil să se deruleze chiar în cursul acestei luni.

‘După pauza din timpul verii trebuie să fii printre primii emitenți care absorb lichiditate de la investitorii care nu au făcut prea multe achiziții în ultimele trei luni. Există riscul ca lichiditatea să dispară iar randamentele să crească când Fed va majora pentru prima dată dobânda de bază’, a declarat Lutz Roehmeyer, director la Landesbank Berlin Investment.

Un număr de 48 din cei 54 de economiști intervievați de Bloomberg News la finele lunii trecute cred că în septembrie Rezerva Federală americană va decide prima majorare a dobânzii de politică monetară de după 2006.

La începutul lunii iunie a acestui an, Diana Popescu, director general adjunct al Trezoreriei Statului, a anunțat că România ar putea lansa două emisiuni de obligațiuni pe piețele externe în toamna acestui an, în funcție de conjunctura de pe piețele internaționale.

„Prima emisiune de eurobonduri ar putea avea o valoare de 1 — 1,5 miliarde de euro. Avem documentația gata, am selectat băncile, suntem pregătiți de lansare, dar nu ne grăbim, așteptăm un moment oportun în piață”, a explicat, în iunie, Diana Popescu.

Valoarea celei de-a doua emisiuni ar putea fi de circa 500 de milioane de euro, astfel încât Ministerul Finanțelor să se încadreze în planul de finanțare de 2 miliarde euro pe care și l-a propus pentru acest an, sau ar putea depăși această sumă dacă va include răscumpărări sau înlocuiri parțiale de emisiuni, a precizat Diana Popescu.

În 2014, România s-a împrumutat de pe piețele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligațiuni pe 10 și 30 de ani.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s și de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s și Fitch. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata