Populaţia Bulgariei a scăzut la nivelul anului 1956

16

Populaţia Bulgariei a scăzut la nivelul anului 1956, scrie luni cotidianul sofiot Trud. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, populaţia Bulgariei în 2009 a numărat 7,563 milioane de locuitori, foarte aproape de nivelul din anul 1956, când bulgarii au fost 7,613 milioane.

Există însă o mare diferenţă, şi aceasta este speranţa de viaţă. Dacă în anul 1956 ea a fost de 65 de ani, în prezent este 73 de ani. În cei peste 50 de ani care au trecut, speranţa de viaţă a femeilor a crescut cu 10 ani: de la 67 la 77 de ani, iar cea a bărbaţilor cu cinci ani, de la 64 la 69 de ani. Cu toate că în ultimii ani rata natalităţii a crescut, sporul natural rămâne negativ, adică numărul locuitorilor ţării nu creşte, ci dimpotrivă, se diminuează.

În prezent în Bulgaria se nasc peste 80 mii de copii pe an, în timp ce în 1995 acest număr era de 71 mii, de peste două ori mai mic decât în 1970, când s-au născut aproape 139 de mii de copii.
Bulgarii au asaltat magazinele pentru a cumpăra cârnaţi din… carne, informează Standart. Ministerul Agriculturii din Sofia a lansat recent un standard numit ‘Stara Planina’.

Producătorii care doresc să folosească brandul ‘Stara Planina’ trebuie să pregătească produsele de carne şi cele lactate după o reţetă strictă, folosind carne şi lapte, nu înlocuitori vegetali ai acestora, precum soia.
Cotidianul scrie că primele produse de carne conforme standardului ‘Stara Planina’, care de fapt repetă vechiul standard al statului bulgar din timpul comunismului, au apărut vineri în magazinele din oraşul Pernik şi s-au epuizat în doar câteva ore, deşi preţul lor este de două ori mai mare decât cel al produselor care conţin ingrediente vegetale.

Cei care îşi aruncă gunoaiele pe stradă o vor mătura, aflăm din ziarul Monitor. Ministrul mediului Nona Karagiova afirmă că începând din anul viitor toţi cei care poluează oraşele vor fi obligaţi să muncească în folosul societăţii.
Astfel, dacă cineva aruncă o sticlă de apă minerală pe stradă sau nu curăţă după câine, va fi obligat să măture şi să spele străzile sau să vopsească băncile din parcuri, a declarat Karagiova. Potrivit ministrului, amenzile care se aplică în prezent nu sunt de ajuns pentru disciplinarea bulgarilor care poluează şi din această cauză proiectul de lege propus de minister prevede şi sancţiuni prin munca fizică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata