Prăbuşirea avionului în Ucraina duce randamentele pentru obligaţiunile germane la minime istorice

21

Randamentele pentru obligațiunile de stat germane cu maturitatea la 10 ani (bund) au coborât vineri, 18 iulie, în apropiere de minimul istoric, în condițiile în care investitorii cumpără activele considerate cele mai sigure, în urma prăbușirii unui avion de pasageri în estul Ucrainei dar și a tensiunilor crescute între Rusia și Occident, transmite Reuters.

Un Boeing-777, aparținând companiei Malaysia Airlines și care făcea legătura dintre Amsterdam și Kuala Lumpur, s-a prăbușit joi cu 298 de persoane la bord la circa 50 de kilometri de orașul Donețk, unde se desfășoară lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Vineri, randamentele pentru obligațiunile germane pe zece ani au coborât cu un punct de bază până la 1,15% după ce în cursul nopții au atins chiar și 1,137%. Aceste valori sunt apropiate de minimul record de 1,126% atins în luna iulie 2012 în perioada de vârf a crizei datoriilor din zona euro.

‘Acestea sunt evenimente tragice însă am văzut în trecut cum factorii geopolitici pot influența piețele o zi dar nu au un efect de durată’, a apreciat analistul KBC, Mathias van der Jeugt. Potrivit acestuia mișcările limitate sunt un semn că investitorii aștepată să vadă ce se întâmplă în perioada următoare înainte de a decide dacă vor cumpăra mai multe active considerate sigure.

Liderii din întreaga lume au cerut o anchetă internațională asupra prăbușirii avionului în Ucraina iar SUA au cerut o încetare a focului între Kiev și rebelii pro-ruși pentru a permite acestei anchete să se desfășoare. Tragedia aviatică ar putea crește presiunile internaționale pentru soluționarea crizei din Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata